szerző:
hvg.hu

A vasúttársaság először a vandálokra fogta, hogy tönkrement az albertfalvai lift. Később már arra hivatkoztak, hogy nincs áram a működéséhez, de nemsokára állítólag működni fog a felvonó.

Csaknem négy éve nem működik és soha nem is használhatták az utasok a liftet az egyik felújított fővárosi megállóban, Albertfalván. Az átlátszó.hu olvasója ezért levelet írt a MÁV-nak. A vasúttársasággal fél éven át levelezett – hangzott el a csütörtöki RTL Híradóban.

A megállót a székesfehérvári vasútvonal felújításakor modernizálták, a Kelenföld és Székesfehérvár közötti szakaszra 86 milliárd forintot fordítottak. Liftet is építettek, de soha nem működött, az aluljárószinten még be is deszkázták.

Az átlátszó.hu olvasója ezt elégelte meg, még tavaly augusztusban fordult a MÁV-hoz, ekkor kezdődött a hosszú levelezés.

A MÁV tavaly augusztus végén azt írta, hogy a 2014-ben üzembe helyezett lift rongálás miatt nem működik, de már szerződtek a javításra.

A panaszos pontos dátumot szeretett volna tudni, jött az újabb levél, amelyben azt írták: legkésőbb 2017. október 13-tól már üzemképesnek kell a liftnek. Nem lett.

A lakó újra írt, október végén jött a válasz, hogy a vállalkozó „akadályközlést jelzett”, ezért nem csináltak semmit. Azt nem tudni, mit kell érteni ezalatt.

Az utas megkérdezte hát, mi lehetett a javítás akadálya. Tavaly novemberben válaszoltak, de már valami egészen mást. Kiderült, hogy a lift működéséhez áramra van szükség, de az ehhez szükséges infrastruktúra nem épült ki, hiába egyeztetett többször is a vasúttársaság és az energiaszolgáltató.

A lakó megkérdezte, hogyan helyezhették akkor üzembe a liftet 2014, ha nem is volt hozzá áram. Az ötödik MÁV-válasz szerint vezeték volt ugyan, de az üzemeléshez szükséges energiamennyiség nem áll rendelkezésre. A teljesítménynöveléshez szükséges munkálatokat 2018 első felében végzik el.

Az RTL Klub is megkérdezte a MÁV-ot, miért írtak más problémáról augusztusban és másról novemberben. Ide az a válasz érkezett, hogy együttesen a rongálás és az áramellátási probléma miatt nem működik a lift, de 2018. április közepétől már használható lesz.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Itthon

Hét éve kész, de egy utas sem használhatta még a pilisi lifteket

A pilisi vasútállomás felújításakor lifteket építettek be a peronokhoz, de sosem működtek. Évekig nem kaptak ugyanis használatbavételi engedélyt. Utóbbi most már megvan, időközben azonban vandálok tették tönkre a felvonókat – számolt be a 444.hu alapján az RTL Híradó.