szerző:
hvg.hu

Legalábbis a legnagyobb hazai ingatlanpiaci szakértők szerint.

Csökkenő szakértői optimizmusról számol be a Portfolio Lakáspiaci Hangulatfelmérése. Egyre többen gondolják úgy, hogy a jelenlegi 5 százalékos kedvezményes lakásáfát a mostani formában nem hosszabbítják meg 2019 után, hanem helyette más kedvezmények jöhetnek. Egyes szakértők szerint az áfát meg is emelhetik, minimum 18 százalékra.

2017 második negyedévében – az MNB felmérése szerint – a kistelepüléseken jelentősen magasabb ütemű volt a lakásárak emelkedése, mint a nagyobb városokban, a szakértők véleménye szerint egyelőre nem indul be a felzárkózás. Összességében mind Budapesten, mind a községekben egyre kisebb ütemben nőhetnek tovább az árak.

A 2014-ben az áremelkedést motorizáló befektetési célú vásárlások aránya az összes adásvételen belül valamelyest csökkent, mert a saját célra vásárlók is aktivizálódtak. A befektetőket maga a piac inti óvatosságra, hiszen a hozamok csökkennek, az árak emelkednek, a rövid távú turisztikai célú lakáskiadás körül pedig bizonytalanságok vannak.

A hangulatfelmérésben megkérdezett szakértők szerint a külföldi vásárlók száma stagnálni fog, már nem számíthatunk jelentős növekedésre. legnagyobb arányban még mindig a belvárosban fognak lakásokat keresni. A szomszédos országokból érkezők azonban a vidéki ingatlanok iránt is érdeklődnek.

Szinte minden megkérdezett úgy véli, tovább emelkedhet a hitellel vásárolt lakások aránya. Ebben feltehetően szerepet játszik az is, hogy az egyre magasabb árak miatt egyre kevesebben képesek a kinézett lakást hitel nélkül finanszírozni.

Szinte az összes szakértő arra számít, hogy a lakásfejlesztések jelentős részénél csúszni fog az átadás, sőt van, aki szerint már most tömeges jelenségről van szó. Ennek hátterében elsősorban a munkaerőhiány áll, így a vásárlóknak is érdemes körültekintőnek lenniük.

Bár feltételezhető, hogy 2019 után is lesznek majd állami ösztönzők, a megkérdezett szakértők több mint harmada szerint az új lakások kedvezményes áfáját 2019 után 18 százalékra emelheti fel a kormány.

A felmérésben az alábbi szakemberek vettek részt: Balla Ákos – Balla Ingatlan, Balogh László – Ingatlan.com, Benedikt Károly – Duna House, Horváth Áron – Budapesti Lakáspiaci Riport, Incze Zsombor – FHB, Kricsfalussy Tamás – Metrodom, Mester Nándor – Otthontérkép, Pálfi Péter – MRICS, Sápi Zoltán – Eltinga, Soóki-Tóth Gábor – Otthon Centrum, Valkó Dávid – OTP Jelzálogbank és a Portfolio Ingatlan csapata

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!