szerző:
hvg.hu

30 milliárdos tőkeemelés kezdődött a Mészáros-birodalom egyik cégénél.

A decemberben bejelentett, összesen 30 milliárd forintra becsült tőkeemelés első lépését valósítja meg a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. – jelentette be a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. A szerdán közzétett ügylet eredményeképpen a Konzum Nyrt. közvetett módon a Hunguest Hotels Zrt. összesen 99,99 százalékos üzletrészének tulajdonosává válik.

A mai napon bejelentett tőkeemelés, illetve a Hunguest Hotels Zrt. fölötti befolyásszerzés az első lépése annak az elmúlt év végén bejelentett tranzakciósorozatnak, melynek köszönhetően 18 belföldi és 5 külföldi szálloda kerül a tőzsdei társaság tulajdonába. Az előzetes számítások szerint a többlépcsős tőkeemelés végén a Konzum Nyrt. saját tőkéje elérheti az 50 milliárd forintot.

A Hunguest Hotels szállodaláncot korábban Leisztinger Tamás adta el Jászai Gellértnek, aki a Konzum Nyrt. élén gyakorlatilag Mészáros jobbkezeként ténykedik. A Konzum Nyrt. igazgatóságában Jászain kívül Mészáros három gyermeke, Mészáros Beatrix, Homlok-Mészáros Ágnes és ifjabb Mészáros Lőrinc, illetve Linczényi Aladin Ádám ül.

Tavaly Mészárosé lett a Balatontourist is, melynek a válság előtt éppen Jászai volt a tulajdonosa, még az SCD-csoport színeiben. A Balatontourist kempingjei, melyek a teljes tavat körbefogják, összesen 106 hektárnyi, partmenti területen fekszenek.

Augusztusban jelentték be, hogy a Konzum és annak magántőke-társasága, a Konzum PE részesedést szerzett az Appeninnben. Utóbbi cég néhány napja tizennyolc vidéki nagyvárosban található, a Spar Magyarország Kft. által bérelt ingatlant vásárolt, a tranzakció teljes értéke 4,5 milliárd forint. A vidéki nagyvárosokban, üdülőhelyeken, megyeszékhelyeken, illetve Pest megyei településeken található, több mint bruttó 18 ezer négyzetméternyi kereskedelmi területet a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. hosszú távú szerződés alapján bérli.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!