szerző:
hvg.hu

Praktikerbe Aldi, CBA-ba Lidl, Tescóba Media Markt költözött, eladták az Eurocentert, a Pólust, a Camponát és az Aréna Plázát is. Ötödik éve bővül a boltos forgalom, megéri forgatni az üzlethelyiségeket.

Az elmúlt hónapokban 40 nagyobb bolthelyiség tulajdonosa vagy bérlője cserélődött – írta a blokkk.com. A magyar boltos forgalom már ötödik éve folyamatosan bővül, így a befektetőknek megéri a cserebere, hiszen lehet, hogy nagyobb értékű üzlethelyiségre tesznek szert, vagy esetleg olyanra, melyet magasabb bérleti díjért adhatnak ki. Az új fejlesztéseket korlátozó plázastop jelenleg a bérlői piacon hagy nagyobb mozgásteret a piac szereplőinek.

Nincs statisztika arról, hogy a boltos világban milyen a saját tulajdonú, illetve a bérelt helyiségek aránya, de összességében 17 millió négyzetmétert, illetve több mint 130 ezer boltot átfogó piacról van szó. Ehhez adódnak még hozzá a plázákban található üzlethelyiségek; a kb. tízezer üzlet esetében egyértelműen csak bérlés jöhet szóba, a bérlőcsere viszont rendszeres.

Az elmúlt időszakban például CBA Príma költözött ki plázákból, helyére többnyire az Aldi lépett. Tulajdonoscsere zajlott az Eurocenternél, a Family Centernél, a Praktiker áruháznál Szombathelyen, de gazdát cserélt a Pólus, a Campona és az Aréna Pláza is. Az Eurocentert a Wing Zrt., a Pólust és a Camponát a luxemburgi CPI Property Group, az Aréna Plázát a dél-afrikai NEPI Rockcastle vásárolta meg.

A nagy üzletláncok részben saját tulajdonú, részben bérelt bolthelyiségben ügyködnek. És van, aki bérbe is ad, például néhány Tesco áruházban megjelent a Media Markt, egy Praktikerben pedig Aldi nyitott. A CBA-tól a Lidl hét, az Auchan egy boltot bérel.

Az Erste Befektési Alap több mint 30 kereskedelmi ingatlanából és az Erste Euro Ingatlan Befektetési Alap több mint 50 kereskedelmi ingatlanából pedig 24-24 helyiséget a Spar bérel, ennek harmada került most a Mészáros-féle Appeninnhez.


 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!