szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

2010 óta nem sikerült megnyitni az öt év alatt 10 milliárd forintból felújított Rác Fürdőt és a mellé épített négycsillagos hotelt. Az elmúlt nyolc év alatt a fürdő állapota teljesen leromlott, a megnyitás 2-2,5 milliárd forintos befektetést igényelne az új tulajdonostól.

Jelenleg úgy fest, a mai szavazáson az ellenzék is támogatni fogja a Budapest tulajdonszerzését a Rác Fürdőben és a mellette fekvő hotelben – írta a Napi.hu. A fővárosnak elővételi joga van a komplexumra, és úgy tudná megszerezni a fürdő és a hotel felépítményét, hogy a felszámoló által indított pályázaton ajánlatot tesz annak megvásárlására.

A fürdő kihasználatlansága sokmilliárdos veszteséget okozott a fővárosnak, az iparűzési és forgalmi adó mellett nem folyt be a föld- és vízhasználati díj (évi 80 millió forint) sem, melyet a komplexum az önkormányzatnak fizetett volna. Horváth Csaba az MSZP frakcióvezetője szerint az épületkomplexum lepukkanásáért a jelenlegi városvezetés a felelős.

A fürdő körüli szövevényes történetben valóban komoly felelősség terhelheti az önkormányzatot. Vevők ugyanis eddig is voltak, egy kínai Towercrest Group például 3 milliárd forintot letétbe is helyezett e célból. Tavaly a hírek szerint Tiborcz István köre is érdeklődött a fürdő iránt.

A Rác Fürdő rekonstrukcióját még Demszky Gábor idejében indítottak el, és a Fidesz ellenzékben hangosan támadta. Tarlós István főpolgármesterré választása után a beruházást megállították, és pert indítottak. A Rác Nosztalgia Kft.-t 2010-ben citálta bíróság elé a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei (BGYH) Zrt. elszámolási vita miatt, ami azért meghökkentő, mert negyedrészben tulajdonosa volt annak.

Az MKB Bankkal való elszámolással együtt megközelítőleg ötmilliárdos kiadással számolhat a főváros.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!