szerző:
hvg.hu

Még idén elkészül a Liget Budapest Projekt keretében zajló Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ. 350 ezer műtárgy kap QR-kódot.

Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) épületegyüttese a Szabolcs utcai egykori kórház területén kap helyet. A 37 ezer négyzetméteres komplexumban raktárak, restaurátorműhelyek, kutatószobák, irodák lesznek, és itt kap helyet majd a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet. Az egykori izraelita kórház felvételi épületének, majd imaházának rekonstruált épületében kap helyet egy több mint ezer négyzetméteres látogatóközpont. Itt lesz konferenciaterem, kiállítóterem és étterem is.

Sok nagy budapesti múzeum raktározási gondokkal küzd: az OMRRK például a Magyar Nemzeti Galéria, a Szépművészeti és a Néprajzi Múzeum válláról is leveheti ennek a tehernek a jelentős részét, hiszen 350 ezer műtárgyat fog raktározni. Az épületben az eddiginél sokkal optimálisabb lesz a páraterhelés (az ún. oxiredukt-technológia révén a levegő oxigéntartalma 21-ről 14 százalékra csökken) és minimalizálódik a porszennyezés is. A költözés alatt az egyes tárgyakat QR-kóddal látják el, így a katalogizálás és a nyilvántartás is egyszerűbbé válik.

Az épületek köré egy nyitvatartási időben szabadon használható 13.000 négyzetméteres parkot is kialakítanak, a beruházás összköltsége 20 milliárd forint.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!