szerző:
hvg.hu

Eddig csak az alumíniumborítás elbontásáról volt szó.

Támogatja a Corvin áruház alumíniumburkolata alatt levő homlokzat felújítását a Józsefváros – az erről szóló előterjesztést az önkormányzat február végi ülésén fogadták el. A magántulajdonban álló, műemléki védettséget élvező épület homlokzatának megújítására az államtól egy év végén kiadott kormányhatározatban felkínált 300 millió forintot szánja a fideszes vezetésű kerület.

Ez azért is időszerű – emlékeztet a döntésről szóló hírében a Józsefváros.hu, mivel a főváros tavalyi döntése értelmében 2018 végén megkezdődik az üzletház előtti Blaha Lujza tér rekonstrukciója.

A tervek szerint a hatvanas évek óta alumíniumborítás alá rejtett homlokzat 2019 végére szépülhet meg, emellett az épület tulajdonosa magánberuházás keretében tervezi a tető, a gépészeti rendszer, az elektromos rendszer, a liftek és a tűzvédelmi rendszer felújítását is.

Novemberben még csak arról döntött az önkormányzat, hogy saját költségén bontja el az alumíniumburkolatot, a célra 22 millió forintott különítettek el.

A 92 éve átadott Corvin Áruház Budapest legrégebbi nagyáruháza. A Blaha Lujza tér 1. szám alatt álló – Reiss Zoltán által tervezett – historizáló, neoreneszánsz épület 1926 és 1929 között épült. Az országban elsőként itt szereltek fel mozgólépcsőt 1931-ben. A második világháború után 1944-ben bezárt, majd államosítva, 1948-ban nyitott újra. Az 1956-os forradalomban már komoly károk keletkeztek az épületen, emiatt került 1968-ban a Blaha Lujza tér felőli oldalára a jelenleg is látható alumíniumborítás, amely rögzítése több kárt okozott a díszes homlokzatban, mint a korábbi háborús sérülések – írja az önkormányzat internetes oldala.

(Józsefváros)

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!