szerző:
hvg.hu

Vízköpők és korlátok potyognak, tornyok és szerkezeti elemek düledeznek. A Notre Dame Alapítvány elnöke videóüzenetben kér adományokat.

Ledőlhet a gótikus építészet csúcsteljesítményének tartott katedrális egy része, állítja Michel Picot, a Notre Dame Alapítvány vezetője, aki a BBC oldalán videóüzenetben mutatta meg a problémás pontokat. Az épület tetején húzódó korlát darabjai potyognak, több helyen fadeszkákkal pótolták a kieső elemeket.

A vízköpők és egyéb díszítőelemek is nagyon rossz állapotban vannak, a helyükről leváló szobrokat, köveket a Notre Dame kertjében gyűjtik. A tornyokat ideiglenes megoldásként pántokkal veszik körül. Picot szerint több szerkezeti elem, például maga a templomhajó is nagyon rossz állapotban van. A károkat elsősorban a légszennyezés okozza.

Picot a videóban segítséget kér, 150 millió euróra lenne szükség a restauráláshoz. Reményei szerint az adományok a világ minden tájáról érkeznek majd, hiszen „a Notre Dame nem francia, nem párizsi”, hanem az egész világ számára jelentőséggel bíró műemlék.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!