szerző:
hvg.hu

Már megint kezdik vészesen nagyra fújni az ingatlanlufit, a bankok azonban megmenthetik a piacot a rendszeres értékbecsléssel. A következő hónapokban etikailag és szakmailag is megmérettetnek.

A kedvezményes áfa, a kibővített csok, az alacsony kamatok és a hozamkörnyezet együttesen pörgették fel a piacot egy olyan szintre, ahol az elszálló árszínvonal és a kedvezményes áfa hamarosan bekövetkező kivezetése miatt egyre több aggodalmat szít. Az ilyen mesterségesen felpumpált folyamat után szinte biztosan kijózanodás jön – írta az azenpenzem.hu.

A hitelbedőlések réme miatt az MNB több ajánlást is kiadott az ingatlanhitelek kockázatainak kezeléséről, például a hitelkockázat méréséről vagy a magas nem teljesítő hitelekről.

Az egyik elvárási csomag – amelynek kiadása előtt az MNB 13 pénzügyi intézménynél fedezetértékelési felmérést is végzett – meghatározza a teljes körű értékbecslés fogalmait, illetve kitér a jövedelemtermelő ingatlanok (ahol az ingatlan nem csak fedezet, de a hitel visszafizetésének forrása is) piaci értékmeghatározásának speciális szempontjaira is.

A bankoktól azt várja MNB, hogy a piaci feltételek változása teljesen új értékelést végezzenek, és még azelőtt rögzíteniük kell az értékváltozásokat, mielőtt azok elérik a 20 százalékot.
A piac szereplőinél tehát minimalizálni próbálják annak esélyét, hogy az ingatlanok nyilvántartott és valós piaci értéke eltérjen. A 2018. július 1-jétől alkalmazandó ajánlás rögzíti az ingatlanértékelés kapcsán a pénzügyi intézményektől elvárt belső szabályozásokat, ráadásul az értékbecslőkkel szemben részletes szakmai és etikai követelményeket is megfogalmaztak.

Egy minimum 5 százalékos piaci részesedésű hitelintézet esetében a jegybank elvárja a nem teljesítő hitelek (NPL) kezelésére egy külön bizottság létrehozását. Erre azoknak a bankoknak kell kiemelten odafigyelniük, amelyeknél a nemfizető hitelek aránya meghaladja a 10 százalékot.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!