szerző:
hvg.hu

Elképesztő árkülönbségekkel töltik fel ugyanazt az ingatlant a különböző portálokra. Akad olyan, ahol a két hirdetésben szereplő ár közötti különbség meghaladja az 1,7 milliárd forintot.

Ha valaki nagyon meg akar szabadulni az ingatlanától, gyakran több portálra is feltölti a hirdetést. Van, hogy egyszerű hanyagság miatt nem frissíti az árat egyes felületeken, de akár trükközés is állhat a háttérben: ha a tulajdonos több ügynökséggel áll kapcsolatban, szerződés köti az elsőhöz, hogy az ott meghatározott árnál más portálon vagy ügynökségnél nem kínálhatja olcsóbban az ingatlant, ezt viszont a tulajdonosnak nem mindig áll érdekében betartani.

A különböző felületeken az azonos ingatlanra vonatkozó árak között olyan óriási különbségek lehetnek, melyekből akár a felújítás költsége is kijön. Vannak azonban egészen extrém esetek is; a zoom.hu szerint az Árminimum alkalmazáson jelenleg 1,7 milliárd forintos árkülönbséget is lehet találni.

A VI. kerületi, Feszty Adolf építész tervei szerint építették 1881-1883 között Herzl Tivadar megrendelésére. A tulajdonosok között voltak a Koháry család és a szász-coburg-gothai hercegek, illetve 1945-46 között itt élt Magyarország miniszterelnöke, Tildy Zoltán is. Az Árminimumon kapásból két eltérő ár szerepel (5.306.000.000 forint és 6.730.700.000 forint), de akad portál, ahol a 7.026.706.800 forintról lehetne kezdeni az alkudozást.

Az Árminimum káoszindexe egyébként jelenleg 25 százalékon áll, ami azt jelenti, hogy a hirdetések 25 százalékánál található olcsóbb hirdető ugyanarra az ingatlanra. A statisztika szerint március elején átlagosan 13 hirdetés fut olyan ingatlanok esetében, melyeket többen is eladásra kínálnak. Extrémitás azért itt is akad: egy XIV. kerületi társasházi lakás esetében jelenleg 146 különböző hirdetés él. Az átlagos árkülönbség március elején a több hirdetéssel futó ingatlanok esetében 3,5 millió forint volt.