szerző:
hvg.hu

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kampuszfejlesztése 19,4 milliárd forintos kerettel indult, de ez nem volt elég. A projekt körül olyan nevek forgolódnak, mint Garancsi István, Gerendai Károly vagy Orbán volt tanácsadói.

A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányhatározatból kiderült, hogy csaknem 2 milliárd forint többletforrást biztosít a kormány a MOME kampuszának fejlesztésére. A döntés indoklása a bővített műszaki tartalom volt. A beruházás építtetője a MOME, a fejlesztést Fürjes Balázs kormánybiztos felügyeli és irányítja.

Csaknem másfél éve, 2016 decemberében egyszer már megfejelték a projektet néhány milliárddal; akkor funkcióbővítésre kellett a pénz. A MOME több közbeszerzést kiírt a kampuszberuházásra, melynek generálkivitelezője 3,1 milliárd forintért Garancsi István cégre, a Market Zrt. lett. A projektet Kopek Gábor volt rektor vezényli, aki korábban Orbán Viktor miniszterelnök egyik főtanácsadója volt.

Az egyetem vezetőségében is akadnak a kormánynak barátai, az Átlátszó szerint a konzisztórium tagja Gerendai Károly szórakoztatóipari vállalkozó, Kollarik Tamás, aki az első Orbán-kormány idején a kancellária főtanácsadója, később Zugló önkormányzatának fideszes tagja volt, 2010-től pedig a médiahatóság médiatanácsának tagja. A MOME stratégiai tanácsadó körében dolgozik Sár Csaba ügyvéd is, aki az egykori fideszes ORTT-elnök Körmendy-Ékes Judittal áll családi viszonyban, és a kétezres évek elején médiaüzletekkel foglalkozott.

Borítókép: MTI / Róka László 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!