szerző:
hvg.hu

A sort Berlin vezeti, Budapest az ötödik.

A tíz leggyorsabb ingatlandrágulást tapasztaló város közül a legtöbb Németországban található: a listaelső Berlin (mely 2017-ben 20,5 százalékos drágulást produkált) után Hamburg, München, Rotterdam és Frankfurt zárja sort (7-10. helyezett). A hatodik Hongkong(14,8 százalék), utána Budapest következik, 15,5 százalékos árnövekedéssel. Budapestet a listán Vancouver (16), Reykjavík (16,6), Izmir (18,5) és Berlin (20,5 százalék) előzi – írta a Guardian.

A berlini ingatlanpiacon nagyon alacsonyak az árak, gyakorlatilag a budapesti ingatlanpiaci árszínvonalnak feleltethetők meg. A város népessége viszont intenzíven növekszik, az elmúlt öt évben évente hozzávetőleg 50 ezer fővel. A hipszternegyedek külföldi, elsősorban amerikai befektetők és magánszemélyek érdeklődését is felkeltették, a bérleti díjak emiatt jelentősen megemelkedtek. Saját lakással Magyarországgal ellentétben csak a lakosság kisebb része rendelkezik, a bérlőket a komplett bérházakat felvásárló befektetők válogatott módszerekkel próbálják elüldözni, hogy helyükre még magasabb bérleti díjat fizető lakókat keressenek. Berlinben 2004 óta 120 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak.

1. Berlin 20.5%
2. İzmir 18.5%
3. Reykjavík 16.6%
4. Vancouver 16.0%
5. Budapest 15.5%
6. Hongkong 14.8%
7. Hamburg 14.1%
8. Munich 13.8%
9. Rotterdam 13.4%
10. Frankfurt 13.4%

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Daczi Dóra Ingatlan

„Nem engedhetjük, hogy a leggyengébbek diktálják, hogy nézzen ki a város” – mi lesz veled, Budapest?

Izgalmas, játékfilmes elemekkel dolgozó alkotások tárják fel az épített környezet legaktuálisabb problémáit, a világ különböző városainak nagyon is hasonló lakhatási válságát, a civil szerveződések és a politika viszonyát a Budapesti Építészeti Filmnapokon. New York győzött, Berlin elstartolt, felkészül Budapest.