szerző:
hvg.hu

Nyugat-Európában és Amerikában elfogadott jelenség, hogy a főbérlő dokumentumok alapján válogat a jelentkezők között. A Marczibányi téri művház mellett még némileg meglepő.

Olyan lakáskiadásba futott bele a Zoom.hu, ahol megversenyeztették a leendő bérlőket; egy a Marczibányi Téri Művelődési Központhoz közeli lakás tulajdonosa rövid önéletrajzot („az teljesen jó lesz, amit a munkaügyi pályázatokhoz szokott beadni”), személyi igazolványt és fizetési dokumentumot is bekért a jelentkezőktől.

Mindez például Párizsban teljesen általános jelenség; mivel az ottani adóhatóságok szigorúan veszik a lakáskiadásokat, a piaci szereplők mindent lepapíroznak a kiadásokra vonatkozóan. Így aztán nemcsak a fenti dokumentumokat kérik el a bérlőktől, hanem a munkaszerződését, adóbevallását, előző főbérlőtől igazolást vagy éppen bankszámlakivonatot is.

A budapesti eset azt jelzi, hogy a növekvő fővárosi lakáskereslet miatt a honi albérletpiac is változik. Miután a díjak emelkedése miatt egyre nagyobb a kereslet a megfizethető árú és minőségi ingatlanok iránt, elképzelhető, hogy a közeljövőben egyre több főbérlő szeretné részletekbe menően ellenőrizni, kinek adja ki a lakást, hiszen így csökkenti a kockázatot.

 Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!