szerző:
hvg.hu

A Népszava úgy tudja, 2019 végére akarják rendezni a tulajdonviszonyokat, ezután ledózerolnák a házakat.

Hamarosan elkezdődnek a kisajátítások a hírhedt Hős utcai két épületben, az önkormányzatnak ugyanis 2019 végéig kell rendeznie a tulajdonviszonyokat – írja a Népszava.

A lap úgy tudja, a jelenlegi tervek szerint a telek a kerület tulajdonában maradna, de az érintett épületeket elbontanák, a helyükön pedig egy rekreációs célú sportkomplexumot építene az önkormányzat. Az új létesítményben lenne műfüves sportpálya, futópálya, kültéri sporteszközök, valamint egy kiszolgáló épület is.

Miután a szomszédos telkeken vannak a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Terrorelhárítási Központ, valamint a Készenléti Rendőrség épületei is, valószínűleg elsősorban az ezekben az intézményekben dolgozók használnák a sportpályákat.

A Népszava úgy tudja, a lakókkal egyenként tárgyal az önkormányzat, azonban a kisajátítás jellemzői miatt akkor is el kell költözniük, ha nem fogadják el a kerület ajánlatát, amit bíróságon támadhatnak meg, ha méltánytalannak találják, de ez sem jelent csúszást a kiköltöztetéseket tekintve. A szanálásra kapott 2,1 milliárd forintos állami támogatás el nem költött részét vissza kell majd fizetni, de a pénz várhatóan a tulajdonosok és a bérlők kártalanítására lesz elég. A kőbányai vezetés úgy számol, hogy csak a jövő év végéig tudnak megállapodni a mintegy 600 lakóval, így a dózerolást és a terület rendezését már más forrásból kell majd finanszírozni.

Az önkormányzati tulajdonban lévő lakásokban élő mintegy 50 családnak egyébként csak abban az esetben jár másik lakás, ha nincs tartozásuk, valamint ha határozatlan idejű szerződéssel rendelkeznek. Néhány tucatnyian már elköltöztek onnan, ám a kapott lakások gyakran ugyanúgy szegregátumban vannak, mint a Hős utcai épületek. Gyakori célpont például a Tárna utca és a Szállás utca, sőt lapunk információi szerint a szintén lebontás előtt álló Bihari utcai bérházba is költöztettek át embereket.

Azt nem tudni, hogy az önkormányzat pontosan mekkora összeget kínál az ingatlanokért, ám a két ház lakásaira vonatkozó hirdetések jellemzően 3-4 millió forintról szólnak, ezért több lakó inkább önkormányzati lakást kért cserébe.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Csányi Nikolett Itthon

"Ez a Hős utca, itt már semmi nem számít"

Kőbánya önkormányzata több mint 2 milliárd forintot kapott, hogy felszámolja a Hős utcát, Budapest hírhedt szegénytelepét. Videónkban olyan lakók szólalnak meg, akik még a szerethető oldaláról is ismerték a Hős utcát, de miután leromlott a helyzet, jobb lehetőség hiányában itt ragadtak. Azt mondják, az egyre inkább lepusztuló háztömbök helyzetén nem sokat segít a most már állandóvá vált rendőri jelenlét és a TEK-szomszédság sem.