szerző:
Zelki Benjámin

Fákat és bokrokat vágtak ki a Margitszigeten a régi teniszstadion helyén. Mint később kiderült, ezekre a munkálatokra a tulajdonos fővárosi önkormányzat sem adott engedélyt, csak a bontásra. Kimentünk a helyszínre, megnéztük, mi látható a pusztítás után.

Mint megírtuk, elkezdték bontani a régi teniszstadiont a Margitszigeten, ám ehhez kapcsolódóan fákat és bokrokat taroltak le egy egészen nagy területen.

A 2019-es Hungarian Open ATP World Tour tenisztornára a tervek szerint új teniszstadiont kellene építeni, az azonban egyelőre bizonytalan, hogy hova. Az új létesítmény törvény szerinti beruházója a Nemzeti Sportközpontok, ők nem válaszoltak arra vonatkozó kérdésünkre, hogy a Margitszigeten, vagy máshol épül-e meg az új stadion. A Magyar Teniszszövetség annyit reagált megkeresésünkre, hogy a kormánnyal és az ATP-vel kötött szerződéshez tartják magát, azt azonban trükkösen nem árulták el, hogy a szerződés pontosan mit takar.

Még februárban, az előző parlament alig egy nap alatt fogadott el egy javaslatot a Margitszigeten épített teniszstadionról. Ezt azonban röviddel az elfogadás után Áder János államfő és Tarlós István főpolgármester is megvétózta.

Ehhez képest minimum meglepő fordulat, ha az új teniszstadion miatt irtották a növényeket Margitszigeten.

©

A főpolgármesteri hivatal pénteken azt közölte megkeresésünkre, hogy

csak a bontásra adtak engedélyt, új létesítmény építésére, annak előkészületeire, illetve fás szárú növények kivágására nem.

Tarlós István az Index kérdésére még tovább ment: azt mondta, eljárást is indítanak a fakivágás ügyében. Kérdeztük a munkálatokat végző WHB-t is, hogy milyen engedély alapján vágták ki a fákat a területen, kérdéseinkre eddig tőlük sem kaptunk választ.

Az új teniszstadion a hatályon kívül helyezett tervezet szerint a Groupama Arénánál is magasabb lenne és a Margitszigetre vonatkozó fővárosi szabályozásokat is figyelmen kívül lehetne hagyni miatta – tehát be lehetne pl. jönni autóval a Szigetre a rendezvény idején, és a Margitszigetre vonatkozó környezetvédelmi és árvízvédelmi szabályozásokat is figyelmen kívül lehetne hagyni.

Mindenesetre megnéztük, hogyan is néz ki most a terület, és drónfelvételekkel is bemutatjuk a jelenlegi holdbéli tájat a Margitszigeten:

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Itthon

Tarlósék nem adtak engedélyt a margitszigeti fairtásra

A főváros szerint nem volt joga kivágni a margitszigeti fákat a bontást végző cégnek, mert nem adtak rá engedélyt. A 26 méter magas új teniszstadion ügyében egyelőre senki nem mondja ki, megépül-e vagy sem a Margitszigeten.