szerző:
hvg.hu

Kerülik a kockázatot a lakáshitelt felvevők.

Látványosan kockázatkerülőbbek lettek a lakáshitelt felvevő magyarok – írta a Portfolio. Az új szerződéseknek már több, mint háromnegyedét egy éven túli kamatperiódusra kötik, miközben három hónapja már az hír volt, hogy az arány egyáltalán a 70 százalékot elérte.

A korábban nagyon népszerű változó kamatozású hiteleket a 3 és 5 éves kamatperiódusú lakáshitelek kezdték el kiszorítani.

A lakáshitelek új szerződéses összege már majdnem a válság előtti szinten van, a 2008-as adat 95 százalékát sikerült elérni mostanra. A teljes lakossági hitelpiac még így sincs a tíz évvel ezelőttit csúcs közelében sem, a 2008. tavaszi értéknek a 70 százalékán áll.

A lakáshitelek állománya egy év alatt 4 százalékkal nőtt, de még ez is apróság ahhoz képest, hogy a személyi kölcsönöké 31 százalékkal emelkedett. A szabad felhasználású jelzáloghitel-tartozások azonban 17 százalékkal visszaestek.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!