szerző:
hvg.hu

Bár a piacon elterjedt nézet szerint túl optimista a konvergenciapályájuk, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója úgy gondolja, nincs szükség az adósságfékszabályok szigorítására, és sokkal több új lakásra lenne szükség. Idén 10-12 százalékos árnövekedéssel számolnak.

A Portfoliónak adott interjút Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója. Banai szerint a lakáspiacon egyelőre nincs buborék, hiszen országos szinten 10-15 százalékkal a gazdasági fundamentumok által meghatározott mérték alatt tartózkodnak a lakásárak, egyedül Budapesten vannak minimálisan afelett. Utóbbi ezért erőteljesebb odafigyelést is igényel: az MNB elsősorban a használt lakások árszínvonalától magasra rugaszkodott fővárosi újlakás-piacot és a külföldi keresletet vizsgálja, utóbbi egyes belvárosi kerületekben akár a 25-30 százalékot is elérheti.

Az MNB igazgatója a csokról is nyilatkozott; véleménye szerint a legfontosabb kérdés ezzel kapcsolatban az, hogy – bár az újlakás-piacon egyértelműen volt élénkítő hatása – mennyire jelenik meg az árakban, és mennyire marad meg kedvezményként a célcsoportnál. Ennek átgondolása, továbbfejlesztése azonban a kormány kompetenciája.

Ugyanígy a kormány hatásköre az kedvezményes áfa meghosszabbítása vagy eltörlése is, erre a döntésre a piac hónapok óta vár. Banai szerint szükség lenne arra, hogy a Pénzügyminisztérium felmérje, milyen hatással járt a csökkentett áfa: „profitként lecsapódott az építőiparban, vagy a lakosságnál jelent meg kevésbé dráguló lakásárakban?”

Az MNB előrejelzése szerint 10-12 százalék lehet idén a lakásár-növekedés, ennél hosszabb távra már csak azért sem adnak ki becslést, mert nem akarják befolyásolni a keresletet. Banai szerint a jelenlegi bérdinamika mellett a lakásárak emelkedése továbbra is fenntartható lesz. Mivel az elmúlt években kb. 150 ezer lakástranzakció zajlott, mely még elmarad a kétezres évek 200 ezres mutatójától, „van tér a bővülésre”.

Az MNB április közepén tette egyértelművé, hogy bátorítaná a hitelfelvételt; konvergenciapályájuk szerint 2030-ig éves átlagban 18 százalékkal nőne a lakosság lakáshitel-tartozása. Ehhez azonban a következő évtizedben következetesen 10 százalék felett kellene maradnia a lakásár-növekedésnek. Banai abban bízik, az olcsó hitelt jóval többen veszik majd fel, és az átlagos futamidő is nőne, a jelenlegi 15-ről 20 évre.

Bár a hitelfelvétel bátorítását, az optimista konvergenciapályát a szakértők kritizálják, Banai szerint konvergálni kell Nyugat-Európához. Az MNB igazgatója nem tart a lakáshitel-krízis megismétlődésétől, hiszen abban egyrészt a devizaárfolyam-kockázatnak is szerepe volt, másrészt most a fix kamatozású hitelek felé terelnének, de a HFM és JTM is kordában tartja a hitelfelvételt; előbbi, azaz a hitelfedezeti mutató a lakásérték arányában korlátozza a felvehető hitelek nagyságát, a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató pedig korlátozza a felvállalható terhet.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Gazdaság

Viszik a csokot, mint a cukrot

Érezhetően nőtt a családi otthonteremtési kedvezmény igényléseinek száma a pénzintézetek többségénél, miután a kormány március közepétől könnyített a feltételeken - derül ki a kereskedelmi bankok MTI kérdéseire adott válaszaiból.

hvg.hu Ingatlan

Az olcsó, kicsi és előnytelen lakásokat keresik Budapesten

Az elmúlt négy év drágulását próbálják kompenzálni a vevők Budapesten, sok lehetőségük persze nincs: a kisebb, rosszabb állapotú, előnytelenebb kialakítású és kevésbé népszerű környéken fekvő lakásokkal is be kell érniük.