szerző:
hvg.hu

Egy vagyonért lenne értékesíthető, de a háromszoros aranylabdás Johan Cruyff gyermekkori otthonát inkább szociális bérlakásként adják ki.

A két éve, 68 éves korában elhunyt focilegenda munkáscsaládban nőtt fel, Amszterdam egyik külső kerületében. A kerttel és két hálószobával rendelkező egykori otthonát az ingatlankezelő döntése értelmében olyan családok bérelhetik, akik éves családi összjövedelme nem éri el a 36 ezer eurót (kb. 12 millió forintot). A pályázat nyertese havi 530 euróért (kb. 200 ezer forintért) bérelheti majd a lakást, mely Hollandiában igen kedvező bérleti díjnak számít.

Szobrot helyez el egy férfi Johan Cruyff amszterdami otthona előtt 2016. március 24-én
©

A lakásból korábban múzeumot akartak kialakítani, ezt azonban még maga Cruyff utasította vissza – írta a Guardian. Az ingatlant tulajdonló lakásszövetkezet szerint azért adják ki szociális bérlakásnak, mert Cruyff is így akarta volna. A munkáscsaládból származó focista baloldalisága közismert volt, a Real Madridhoz például azért nem szerződött le, mert az Franco tábornok kedvenc csapata volt, és barcelonai évei alatt támogatta a katalánok függetlenségi küzdelmét is. Az 1978-as argentínai vébén szintén a katonai diktatúra elleni tiltakozásképpen utasította el a részvételt.

A lakás egyébként a Betondropban van, mely egy a húszas években munkáscsaládok számára felhúzott, betonpanelekből épített lakótelep. Az ingatlan csak néhány utcára van az Ajax stadionjától, ahol Cruyff focizni kezdett. Az ingatlanban korábban közösségi szolgálatért cserébe lakhattak fiatalok, ők azonban kiköltöztek, mert sokallták a legenda gyerekkori otthonát övező érdeklődést. Az új lakók vélhetően nagy Cruyff-rajongók lesznek, mivel az ingatlan négy ablakából kettőt a focista képeivel és idézeteivel borítottak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!