szerző:
hvg.hu

Amaravati fenntarható koncepció szerint épül, a terveket a Foster+Partners építésziroda készíti.

India az utóbbi évtizedekben jelentős városrobbanáson ment keresztül, emiatt ijesztő ütemben nőnek a nyomornegyedek, ahol gyakran az alapvető közszolgáltatások infrastruktúrájának kiépítése is gondot okoz. A kormány 2014-ben hirdette meg a Smart City programot, ennek keretében szerveződik és épül egy új 217 négyzetkilométeres város, Amaravati, mely Ándhra Prades állam központja, és a tervek szerint a világ egyik legfenntarthatóbb városa lesz – írta a Dezeen.

©

Amaravatit kilenc, a Krisna folyó partján fekvő településből olvasztják össze, az alapkövet 2015 októberében avatták fel. A projekt összköltsége 3,3 milliárd dollár, melyet a World Bank és az indiai állam teremt elő. A legnagyobb problémát jelenleg az jelenti, hogy a kormány nehezen tud megegyezni a helyi farmerekkel a földjeik átadásáról, a felajánlott kompenzációt ugyanis sokuk méltánytalannak tartja. A projekthez több mint 14 ezer hektár földre lenne szükség.

©

A terveket a Foster+Partners építésziroda készíti, mely már évtizedek óta kutatja a fenntartható városokat, és Amaravatiban a legújabb technológiákat használják majd fel. Sir Norman Foster és csapata a város szívébe egy kormányzati központot tervez: az 5,5 km hosszú és egy 1 km széles, tavakkal szabdalt negyed az egész városközpontot átszeli majd, és csak biciklivel, vízibuszokkal vagy elektromos autókkal lehet majd benne közlekedni, a sétautak többségét pedig leárnyékolják. A városban múzeumot, valamint 13 plázát is építenek majd, melyek Ándhra Pradesh állam 13 kerületét jelképezik.

 

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!