szerző:
hvg.hu

Egy száz négyzetméteres családi ház esetében egy éve még 2 millió forintra becsülték a szokásosan bele nem számított költségeket.

Nagyjából 1 millió forinttal, minimumáron 2.614.000 forintra emelkedett azon kiadások összege, melyet az építkezők rendszeresen kihagynak az előzetes kalkulációból – írta a Maradok a pénzemnél blog. A blog a saját és a Házépítők csoport tapasztalatai alapján készített infografikákat, melyekből tételesen kiderül, hogyan jöhet össze egy a tervezettnél átlagosan 3 millió forinttal drágább építkezés.

Érdekes módon már a tervezési szakasz kapcsán összeállhat egy több mint 1,6 milliós többletköltség; az építtetők kb. 350 ezer forinttal kevesebbel számolnak az építészeti tervnél, 150 ezerrel kevesebbel a felelős műszaki ellenőr díjazásánál, de alulbecsülik a tervezői művezetés, az épületgépészeti terv és a villamossági terv költségét is.

A közművesítés esetén több mint félmilliós pluszköltség szokott jelentkezni, melyből a legnagyobb tétel a villanybekötés, ahol átlagosan 150 ezer forinttal lesz magasabb a számla a vártnál. Ugyanennyivel szerepel a listán a zsaluanyag, illetve a bankköltség és értékbecslés is, de a sitt elszállításánál is rendszeresen 100 ezer forinttal kalkulálnak alul a megrendelők.

Többletköltséget jelenthet 2021-től az is, hogy a csok új szabályai szerint az akkor épülő házaknak még korszerűbbeknek kell lenniük, és legalább 25 százalékos mennyiségben megújuló energiaforrásból kell biztosítani.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Gazdaság

Viszik a csokot, mint a cukrot

Érezhetően nőtt a családi otthonteremtési kedvezmény igényléseinek száma a pénzintézetek többségénél, miután a kormány március közepétől könnyített a feltételeken - derül ki a kereskedelmi bankok MTI kérdéseire adott válaszaiból.