szerző:
hvg.hu

Egy színésznő kimaxolta a lehetőséget, 63 évig fizetett ennyit az ingatlan tulajdonosának.

Az egyik legfelkapottabb manhattani környéken, Greenwich Village-ben lakott 1955-től 2018-as haláláig egy kétszobás lakásban Patricia O’Grady színésznő. Kezdetben másik három barátnőjével élt a lakásban, akikekkel mindössze 16 dollárt fizettek havonta, cserébe viszont ők takarították a lépcsőházat. A barátnők előbb-utóbb kiköltöztek, O’Grady viszont maradt, és mindössze havi 28,43 dollárt fizetett az ingatlan bérléséért. Jelenleg egy hasonló méretű, környékbeli lakás bérleti díja 5-7000 dollár körül alakul havonta – írta a CNN.

A lakás tulajdonosa, Adam Pomerantz 2002-ben vásárolta meg az épületet, és meglepődött, mikor felfedezte, hogy az egyik albetétet ilyen olcsón bérlik. A korábbi tulajdonos már régebben elhunyt, de az ingatlan kezelője szerint azért nem emelte meg soha O’Grady bérleti díját, mert jó barátokká váltak.

A törvények értelmében a bérleti díj összege évente emelhető, azonban csak bizonyos százalékig. Így az első évben Pomerantz 1,98 dollárral emelte meg az akkor még csak 26,45 dolláros bérleti díjat. Előtte megkérdezte O’Gradyt, vállalja-e vagy kiköltözik, O’Grady pedig azt felelte: „Nem költözöm, és kérem, ne kérdezze ezt meg többet”. Pomerantz pedig nem kérdezte – és nem is emelt a díjon többet, mivel ő is hamar összebarátkozott az asszonnyal.

Pomerantzot a színésznő sokáig be sem engedte a lakásba; 2005-ben jutott be először, akkor fedezte fel, hogy nincs fűtés és meleg víz a lakásban. Igaz, zuhanyzó sem volt, a színésznő a közeli YMCA-be járt mosakodni. Pomerantz beszereltetett egy 12 ezer dolláros – kb. 35 év bérleti díjába kerülő – kazánt, de O’Grady sosem használta, mivel szerinte nem fizet eleget ahhoz, hogy ezt megérdemelje.

„Nagyon kedves nő volt. Rendszeresen vásárolt az üzletemben. Mindent összevetve, nagyszerű bérlő volt” – mondta Pomerantz. O’Grady kisebb színházi produkciókban és filmszerepekben tűnt fel, otthonától nem messze egy autó ütötte el márciusban. Pomerantz most fel akarja újítani a lakást, melyet tervei szerint 5000 dollárért ad majd bérbe.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Ingatlan

Az olcsó, kicsi és előnytelen lakásokat keresik Budapesten

Az elmúlt négy év drágulását próbálják kompenzálni a vevők Budapesten, sok lehetőségük persze nincs: a kisebb, rosszabb állapotú, előnytelenebb kialakítású és kevésbé népszerű környéken fekvő lakásokkal is be kell érniük.