szerző:
hvg.hu

2017-től él az új jogszabály, mely meghatározza, mennyi jövedelemadót és egészségügyi hozzájárulást kell fizetni.

2017. január 1-jétől az ingatlanértékesítésből származó jövedelem esetén a szerzés évét követő évet elsőnek tekintve az 5. évben értékesített ingatlanból származó jövedelmet az adóbevallásban nem kell szerepeltetni és utána adót sem kell fizetni. Ezt a szabályt kell alkalmazni az ingatlanra vonatkozó vagyoni értékű jog (például haszonélvezeti jog) értékesítése esetén is.

A számított összegből, tehát a bevétel és a költség különbözetéből a szerzés időpontjától függően a következők szerint kell az idő múlására tekintettel a jövedelmet meghatározni:

©

Az ingatlan megszerzésének időpontja az a nap, mikor az erről szóló érvényes szerződést az ingatlanügyi hatósághoz (régi elnevezéssel a földhivatalhoz) benyújtották, ennek hiányában a szerződés megkötésének napjával, örökölés esetén pedig az örökhagyó halálának napjával kell számolni.

A számított összegből azonban levonhatók bizonyos költségek, például a megszerzésre ás átruházásra fordított összeg, vagy az értéknövelő beruházások. Az így kalkulált összeg után kell 15 százalék jövedelemadót és 22 százalék egészségügyi hozzájárulást fizetni.

Amennyiben a magánszemély más magánszeméllyel kötött tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződés alapján ingatlant, vagyoni értékű jogot ruház át tartás vagy járadékfolyósítás ellenében, akkor az ebből származó jövedelem adómentes. További részleteket az adózóna.hu-n talál.

LAKÁSHITEL KALKULÁTOR

14 bank 500 lakáshitelének összehasonlítása

Mennyi hitelre van szüksége?

Ft

MUTASD AZ ÖSSSZES LAKÁSHITELT

LAKÁSTAKARÉK KALKULÁTOR

Mennyit szeretne havonta lakáscélra félretenni?

MUTASD AZ ÖSSSZES LAKÁSTAKARÉKOT

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!