szerző:
hvg.hu

A 70-es években épült pécsi ház energiafogyasztása teljes mértékben megújuló erőforrásokon alapul.

Az E.ON Energy Globe Magyarország verseny fődíját nyerte el a Kistelegdi 2008 Építészeti Iroda Reborn Home elnevezésű háza. A tervezők a 70-es években Pécs kertvárosában épült házat olyan intelligens ingatlanná alakították át, amely több energiát termel, mint amennyit felhasznál – írta az MTI.

©

A ház külsejében is megújult, nehéz már felfedezni homlokzata mögött a 70-es évekre jellemző formavilágot. Prof. Dr. Kistelegdi István több mint egy évtizedes kutatás után alakította ki azt az épületfizikai szimulációkkal támogatott tervezési módszert, amelyet néhány éve Energia Design névvel a Pécsi Tudományegyetem szabadalmaztatott is – írta az Építészfórum.

©

Az újratervezett háznak megmaradt az eredeti 30 cm-es téglafala, és ahol lehetett, a vasbeton födém, de az épületre új, a korábbihoz képest elforgatott tengelyű tetőzet került. A ház belsejében nyáron passzív szellőzőként működő, télen passzív hőnyereséggel fűtésszámlát csökkentő szolárkürtő biztosít természetes fényt a legbelsőbb helyiségek számára is. A falakat 36 cm-es szigeteléssel és Thermowood borítással, a tetőt vályogvakolattal burkolták, utóbbiban bújik a csőháló is, mely a falakban fut tovább. Így a fűtéshez a radiátorokhoz képest lényegesen kevesebb hőt kell előállítani: az átlagosan 60-70 fok helyett 30 is elegendő. A fűtést-hűtést pedig a kertben lefúrt két, egyenként 100 méter mély szonda és geotermikus víz-víz hőszivattyú biztosítja.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!