szerző:
hvg.hu

Ahogy a Tesla nem autókat, hanem valójában négy keréken guruló, adatgyűjtő mobiltelefonokat gyárt, úgy a proptech megoldások sem csak kényelmünket szolgálják, hanem értékes adatbázisokat építenek majd belőlük.

Mindenki megnyugodhat, a kormányzat is nyomon követi az új iparág sorsát – derült ki az első közép-európai proptech, azaz property technology konferencián, melyet Budapesten tartottak az ingatlan.com és HWSW.hu szervezésében.

Major Gábor, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége – Szövetség a Digitális Gazdaságért főtitkára számos példával vázolta, milyen lehetőségek rejlenek a szektorban: van olyan okosotthon-megoldás, mely például felismeri az emberi arc hangulatát, és ahhoz igazítja a lakásban a fényerősséget. Úttörő a ring.com technológiája is: az Amazon által több mint 1 milliárd dollárért felvásárolt cég olyan – fejlesztői szemmel nézve nagyon egyszerű – kaputelefont gyárt, mely mobiltelefonon keresztül közvetíti a lakástulajdonosnak a becsöngető arcát, akivel beszélni is tud, és akár be is engedheti a lakásába. A coworking irodák a kihasználtságukról nyerhetnek fontos információt az irodaszékekbe rejtett érzékelőkön keresztül, míg a lakberendezők munkáját a VR-szemüvegek könnyíthetik meg a jövőben.

Major szerint a digitalizációt nem lehet fél gőzzel csinálni az ingatlanszektorban sem: ha valaki a régi világban marad, akkor lemorzsolódik a globális versenyben. Pomázi Gyula iparági stratégiákért és szabályozásért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy a digitális szemlélet elterjedése mellett a kormányzat lépéseket tesz az ingatlanpiacon és az építőiparban tapasztalható munkaerőhiány leküzdése ellen is: „A munkaerőhiány felszámolása érdekében a kormányzat támogatja a rövidebb időtartamú, munkahelyi képzéseket, a felsőoktatással együttműködve pedig szorgalmazza a vállalatok duális szakképzésben való részvételét.”

Kalmár Zoltán, az ingatlan.com értékesítési vezetője azt emelte ki, hogy a proptech először a kereskedelmi ingatlanoknál hozhat látványos változásokat, többek között azért, mert a digitális megoldások révén az épületeket, irodákat használó, bérlő cégek hatékonysága javulhat, és az ingatlanok rezsiköltsége is jelentősen mérsékelhető. A szakember szerint azonban nemsokára mindent behálóznak a szenzorok, melyek nagy mennyiségű adatot gyűjtenek be minden ingatlantípusról.

Az adatbiztonság kérdése azonban vélhetően nem fogja visszatartani azt a szegmenst az okosotthon kialakításától, amely Major szerint „akár minden megtakarítását képes lesz erre költeni”, viszont lesz egy olyan réteg is, aki adatait féltve, spórolásból, vagy egyszerűen érdektelenségből soha nem használ majd otthonában proptech megoldásokat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!