szerző:
hvg.hu

A 2018-ban értékesített házgyári technológiával épült lakások átlagosan 66 nap – alig több mint két hónap - alatt keltek el. A téglalakások vevőire viszont már három hónapot, a családi házakéra pedig egyre többet, most átlagosan fél évet kell várni.

Az átlagos 66 napos értékesítési idő mindössze négy nappal több, mint a 2015-ben mért rekord alacsony átlag. Ugyanakkor jelentős különbségek vannak még a fővároson belül is. Az Otthon Centrum szerint, amíg Budán és a pesti peremkerületekben ez az országos átlagnál tíz nappal kevesebb – mindössze 55 nap –, addig a pesti belső kerületekben, különösen a XIII. kerületben, két és fél hónap. Az ok az árakban keresendő, ugyanis a belvárosi kerületekben az értékesített panellakások átlagára idén elérte a 24,5 millió forintot, addig a peremkerületekben mindössze 20 milliót fizettek egy lakásért.

A vidéki városok esetében a város méretével arányosan csökken az értékesítési idő. Az 5-25 ezer fős városokban például átlagosan több mint 100 nap, de az 25-50 ezer fős városokban is 88 nap kellett egy panel eladásához. Ugyanakkor a legalább 50 ezer fős városokban már átlagosan 60-62 nap, azaz két hónap alatt elkeltek a lakások. Mindez érthető, hiszen az ingatlanpiaci forgalom a nagyobb városokban mindig élénkebb, másrészről a kisebb városokban a többi lakáskategória is megfizethetőbb, amellett, hogy a kisebb településekre költözők jellemzően inkább a kertes házakat keresik.

©

Az értékesítést jelentősen rövidíti, ha az épület korábban részt vett a panelprogramban. Ezen lakások esetében az értékesítési idő két héttel rövidebb és országos átlagban csak 53 nap, szemben a panelprogramban részt még nem vevő lakások 69 napos értékesítési idejével, ami átlagosan bő két héttel hosszabb idő. Az értékesítési idő abban az esetben is rövidebb egy héttel, ha a lakás nem a földszinten, illetve nem a tizedik emeleten (azaz jellemzően a zárószinten) helyezkedik el. A jobb állapotú, illetve egyedi mérőórával felszerelt lakások esetében az értékesítési idő 5-7 nappal szintén rövidebb. Mindebből következően Budapesten, panelprogramos, jó állapotú, felújított lakás akár egy-másfél hónap alatt vevőre találhat.

Idén az Otthon Centrum közreműködésével értékesített téglalakások 98 nap alatt keltek el. Ez az érték Budán és a belső pesti kerületekben 100 nap, míg a pesti peremkerületekben csak 77 nap. Ezt az anomáliát a Budapesten belüli jelentős árkülönbség okozza. Amíg a budai kerületekben 39 milliót, a belvárosban (VI. VII. XIII. kerület) 31 milliót, addig a peremkerületekben átlagosan csak 22 milliót fizettek egy téglalakásért.

Az agglomerációban lévő téglalakások értékesítési ideje a fővárosi peremkerületekhez képest magasabb, átlagosan 98 nap. A vidéki városok esetében a település mérete jelentős hatással van az értékesítési időkre. Az 50 ezer főnél kisebb települések esetében az értékesítési idő átlagosan 110-120 nap, a nagyobb városokban 81 nap. A régióközpontokban ismételten kicsivel 100 nap fölé emelkedett ez az érték.

A családi házak értékesítési ideje jellemzően a téglalakások értékének a duplája. Ez az idén sem alakult másként. 209 nap ugyan bő két héttel több, mint a tavaly mért átlagérték, de ezt leginkább az magyarázza, hogy a piaci környezet, a növekvő árak hatására olyan lakásokat is sikerült eladni, amelyek eddig nem keltek el. Ennek ellenére néhány helyen az értékesítési idő csökkenése tapasztalható. Például a budai kerületekben és az agglomerációban, ahol az értékesítési idő két héttel csökkent a tavalyi értékhez képest, és jelenleg 175 nap. Vidéken pedig a régióközpontokban hasonló csökkenés mérték mellett 188 nap az értékesítési idő. Az ország több részén átlagosan több mint 200 nap. A külső pesti kerületekben 205 nap, míg az 5000 főnél kisebb településeken 210, a nagyobb településeken pedig általában 220-250 napba is beletelt egy családi ház értékesítése.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!