szerző:
hvg.hu

Csődbe ment a focicsapat, de azért még költenek az Elios által kivilágított tatabányai stadionra. A Közbeszerzési Értesítőben megjelent tájékoztató szerint nem lett elég a több mint 0,4 milliárd forint a felújításra.

Az Elios vezette Tatabánya 2014 Konzorcium – melyben a stadionépítésben élen járó Pharos' 95 Kft. is szerepelt ajánlattevőként – 2015-ben több mint 230 millió forintért újította fel a tatabányai Grosics Gyula Labdarúgó Stadionban a centerpályát és a pályavilágítást. Az FC Tatabánya sokáig az NB I.-ben játszott, 2017-ben azonban csődbe ment, és nyáron megszűnt.

A fideszes városvezetés viszont úgy döntött, érdemes lenne mégis több százmillió forintot rákölteni a stadionra. A közbeszerzést a Polip 2001 Kft. nyerte meg, akik a november 30-án megkötött szerződésben 197 millió forintért vállalták a lelátó felújítását és a vendégszurkolói kiszolgáló funkciók kialakítását.

A projekt kivitelezése csúszik, a Boldogulj Tatabányán blogon megjelent levélben a vállalkozó azt írta, hogy az „építési munkálatok az időjárásra való tekintettel nem végezhetőek olyan ütemben, amely szerint az eredeti teljesítési határidő betartható lenne”. Magyarul az egyáltalán nem szokatlan téli és tavaszi dőjárást felejtették el belekalkulálni a kivitelezés ütemezésébe.

Részben a késlekedésnek köszönhető, hogy most a közbeszerzés árán és határidején is módosítani kellett. Egyrészt kiderült, hogy az elbontott aljzat alatt sem talajnedvesség elleni szigetelés, sem szigetelést tartó aljzatbeton nincs, és a nyílászárók is tönkrementek a mennyezet javítása során, másrészt a "tervezés és a kivitelezés között eltelt idő alatt a meglévő homlokzat vakolat az alapfelülettől elvált, a színezővakolat tartós hordására alkalmatlan, így műszakilag szükségessé vált a vakolat eltávolítása után új vakolat felhordása”. Mindez további csaknem 12 millió forintjába fáj majd az adófizetőknek.

A stadionban jelenleg a megyei másodosztályt megnyerő TFCE edz, és átmenetileg az NB II.-es Budaörs is ezt használja meccsezésre, míg saját stadionjukat felújítják. 


 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!