szerző:
hvg.hu

A világ legnagyobb teherkikötőjétől nem messze fekvő, egykor békés sziget lakóit beszippantotta a nagyvilág. Hátrahagyott házaik most a világ egyik legmenőbb turistalátványosságának számítanak. A szigetcsoporthoz ráadásul a Föld leghosszabb hídja vezet.

A Jangce folyó torkolatánál fekvő 400 szigetből álló Shengsi szigetcsoport egyik tagján fekvő Houtou Wan egykor halászfalu volt; 2000 halászcsalád élt itt körülbelül 500 épületben. A szigetvilág alig pár órára fekszik Sanghajtól, de hatalmas a kontraszt a világ legnagyobb kikötőjének helyet adó, felhőkarcolókkal tűzdelt nagyváros és a békés, szubtrópusi települések között.

©

Houtou Want az 1990-es évek elején hagyták el a lakói; a halászok többsége a jobb élet reményében a szárazföldre költözött. A halászat, mint megélhetési forrás háttérbe szorult, és az itteni oktatás sem bírt lépést tartani az igényekkel. A BBC-n most a France-Presse fotósának képei mesélnek a szigetről.

©
©
©
©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!