Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Helyzetjelentésre hívta az újságírókat a Néprajzi Múzeum vezetése, majd elárulták, mennyivel kéne szerintük megnövelni a költségvetésüket. Az első állandó kiállítást 2021-re tervezik.

Sajtóreggelit tartott az Új Néprajzi Múzeum, ahol Kemecsi Lajos igazgató és Granasztói Péter főmunkatárs beszét arról, hogy állnak az új épület munkálatai, milyen kapcsolatban áll történelmileg a Városligettel a Néprajzi Múzeum, és mit csinálnak idén nyáron. Azt állították, az új épület az ütemtervnek megfelelően épül, most például a mélyépítési munkálatok zajlanak. Kemecsi Lajos elmondta, a környező létesítményekhez képest jóval kisebb lesz a mélyépítés, a sísáncszerű épület két vége viszont 22 méter magas lesz. Egy év múlva már költözhet a gyűjtemény – 260 ezer tárgy – az új Szabolcs utcai raktárba,addig egy külső, törökbálinti raktárépületet bérelnek. Az első állandó kiállítás 2021-ben nyílhat meg az új épületben.

©

A múzeum nyáron három helyen is megjelenik. Az egyik a Liget Budapest Art Park projektje lesz – ez az új épület gyerekmúzeumi részlegének szellemiségében a családot állítja középpontba, a családkép történelmi változását mutatja be. A másik helyszín a Művészetek Völgye lesz, itt az új múzeumba tervezett Kerámiatér kialakításába szólhatnak bele a látogatók. Végül a Sziget Fesztiválra is kitelepül a múzeum, itt a párizsi Migrációkutató Intézettel együttműködve tabukról is szó esik majd: párválasztás, beavatás, krízisek, a meztelenség megítélése a kultúrákban.

A múzeum megjelentetett egy szakmai módszertani kötetet Nyitott múzeum címmel, ami többek közt a demokratikus, közös döntéshozáson alapuló szemléletet fejti ki – ironikus épp ennek elmaradását kérik számon a kormányon a Ligetet védő civilek a múzeumnegyedi Liget Projekttel kapcsolatban.

Zajlik a mélyépítés a Dózsa Görgy úton
©

Az új épületről is beszélt Kemecsi. Kiderült, a föld alatti részekben lesznek a mozitermek, olyan kiállítóterek, amelyeket sötétíteni kell a műtárgyak védelme miatt, és a gépészet. Lesz a múzeumban étterem terasszal a Városliget felé, kávézó, a Kerámiatér, és most már dolgoznak az állandó kiállítás koncepcióján.

A hvg.hu kérdésére az igazgató elmondta, a mostani úgy 500 milliós költségvetés a Szabolcs utcai raktárbázis átadásával 1 milliárdosra nő, az új múzeumi épülettel pedig 1,5 milliárdra – ezzel a Néprajzi Múzeum a Műcsarnok, Operaház szintű kulturális intézmények közé léphetne a költségvetését tekintve. Ezt majd az államnak elő kell teremtenie – nagy kérdés, tehetjük hozzá, hogy most, amikor a kormány például a honvédség fejlesztését tűzte ki célul, hol találja majd meg ezeket a forrásokat.

Az 1956-os emlékmű a föld alatt bele is harap a múzeumépületbe
©

Az igazgató úgy véli, egy ilyen épület megnyílása már önmagában, "tök üresen" is biztosítana 100-200 ezer vendéget, de a múzeum természetesen nem ebben bízik: szeretne olyan világra szóló időszaki tárlatokat idehozni, mint amilyen a Szépművészeti Múzeum egykori Van Gogh-kiállítása volt, ami előtt kígyózó sorok várnak a bebocsáttatásra a látogatók. Tervben van például egy olyan Amerika-tematikájú kiállítás, "amilyet még nem látott Európa".

A Városliget Zrt. terveiről és a Városliget alakulásának részleteiről itt olvashat bővebben.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!