szerző:
hvg.hu

Fél év alatt építenék fel egy Balaton melletti kistelepülésen, Nemesvámoson Magyarország első kenderbeton-intézményét, egy Waldorf-óvodát.

A Kenderház Magyarország szakemberei a tervek szerint augusztusban kezdik az alapozási és szerkezetépítési munkálatokkal, 2019 januárjában pedig már át is adnák a kenderovit – írta a cég honlapján. A kivitelező a kenderbetonozási munkálatok idejére workshopot szervez, hogy az érdeklődők a gyakorlatban is megismerhessék ezt a technológiát. A kenderbeton egyébként  nyugat-európai országokban már ismertebb megoldásnak számít; előnye, hogy természetes anyagból és olcsón építhető magas energetikai minőségű épület.

A kenderbetonból épült házaknak jó a páraáteresztő képessége, és a falszerkezetben található hidraulikus mésznek köszönhetően fertőtleníti is a levegőt. A kendernek jobb a hőszigetelő képessége, mint az jellemzően használt üveg- és kőzetgyapotnak, vagy régi vályogtechnológiának.
Magyarországon a rendszerváltás és persze a műanyagok elterjedése tönkretették a kenderipart, a hevesi Ecséden viszont nemrég újraindították a termelést. A szigorú előírások miatt 2016 nyaráig nem is lehetett kenderből házat építeni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!