szerző:
hvg.hu

A szakember szerint a kellemetlen szag akár sósav is lehetett, de hozzátette, attól, hogy a füstnek szaga van, még nem biztos, hogy káros.

Az izzó-parázsló részek még csütörtök reggel is utómunkálatokat végeztek a tűzoltók a szerdán történt raktártűz helyszínén, a 13. kerületi Frangepán utcában. A leégett raktárhoz köthető cégnek a fontos állami megrendelései is vannak, a kár így akár milliárdos is lehet.

Az Index arról ír, hogy az érintett vállalat megengedte munkatársainak, hogy otthonról dolgozzanak, de nekik már nem tudtak pozitív hírekkel szolgálni arra a kérdésre sem, hogy mi lesz a céggel.

Az továbbra sem ismert, mi történhetett. A katasztrófavédelem átvizsgálta a raktárt, de Kisdi Márk Máté szóvivő szerint hónapokba is beletelhet, mire képet kapnak a történtek hátteréről. Az Indexnek is csak annyit mondhatott, hogy hatósági eljárásban vizsgálják a tűz keletkezésének okait.

A katasztrófavédelemnél azt is mondták, hogy kritikus mennyiségű káros anyag nem került a levegőbe, az érintett cég pedig elzárkózott attól, hogy bármit közöljön. A lakók viszont egyáltalán nem nyugodtak. Mint a portálnak nyilatkozó K.-ék elmondták, éjjel arra riadtak, hogy valami rendkívül kellemetlen szag jön be az ablakon.

©

"Angyalföldön lakunk a Béke tér közelében. Éjszaka közepén arra ébredtünk, hogy a szellőztetés miatt nyitva hagyott ablakokon erős, vegyszerszagú füst tölti meg a lakást. A megváltozott szélirány a Béke tér–Szegedi út felé kezdte hozni a tegnap leégett raktárból még mindig szálló füstöt. A szagra, mely erősen irritálta a légcsövünket, felébredt az egész család" – mondták az Indexnek.

K.-ék a cikk szerint felhívták a 112-t, ahol igyekeztek megnyugtatni őket, "hogy folyamatosan mérik a levegő minőségét, és a káros anyagok szintje a megengedett értékek alatt van". K.-ék viszont azt mondták, még reggel sem tudtak szellőztetni, és egész éjszaka a szennyezett levegőt voltak kénytelenek belélegezni.

A portál hivatalos válasz híján egy hulladékfeldolgozónál érdeklődött, milyen káros anyagok kerülhettek a levegőbe a számítástechnikai eszközökből. Ugyanis ilyen készülékek is égtek, de kigyulladhatott még képcső, notebookok és okostelefonok akkumulátorai is.

A szakember azt mondta, ezek az eszközök speciális anyagokból készülnek, amiket ráadásul lánggátló anyaggal vonnak be, hogy ne tudjanak meggyulladni. Ha viszont mégis lángra kapnak, nagyobb a baj, tette hozzá. A gond, hogy ilyenkor az anyag nem tud rendesen elégni, így tökéletlen égés következik be, és a füsttel például sok korom, szén-monoxid távozik.

©

Hozzátette ugyanakkor, hogy attól, hogy a füstnek szaga van, még nem biztos, hogy káros, és igazából megnyugtatólag azt mondta, a lakók bízzanak a hatóságokban.

A szagot illetően azt mondta, az lehet sósavé, ami a halogén tartalmú anyagok égésekor került a levegő, viszont ez nem olyan durva, de használni nyilván nem használ.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!