MTI Instant tudomány

Meghalt az egyik utolsó indián kódbeszélő

A 96 éves korában elhunyt Edmond Harjo az oklahomai szeminol indiánok törzsébe tartozott és egyike volt azon utolsó amerikai indiánoknak, akik ősi nyelvüket használva továbbítottak fontos amerikai katonai üzeneteket az első és a második világháborúban.

hvg.hu Instant tudomány

Így trükköznek a Nobel-díjakkal

Egyre inkább kitolódik a Nobel-díj nem hivatalos korhatára, melynek következtében az eredmény és az azért járó kitüntetés átadása közt akár fél évszázad is eltelhet – írja a Spiegel.

hvg.hu Instant tudomány

Zseniális tudós(ok) néznek új találmányok mögé a NatGeo új műsorában

Milyen irányba halad a tudomány? Milyen lesz az életünk abban az utópisztikus korban, amikor az orvos 3D-s printerrel nyomtat majd nekünk új szervet? És amikor Pókemberként sétálhatunk a házak falán egy szélsőségesen tapadós anyagnak köszönhetően? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Stephen Hawking a National Geographic Channel új műsorában.

MTI Instant tudomány

Kémműholdat küldött az űrbe Izrael

A védelmi minisztérium és a helyi hadiipar által éjjel útjára bocsátott műhold a hadsereg hírszerzését fogja szolgálni a világ különböző pontjairól küldött fényképekkel és a célba vett objektumok háromdimenziós feldolgozásával.

MTI / hvg.hu Instant tudomány

Agyban más az, aki játékfüggő

A szerencsejáték-függők agytevékenysége valószínűleg eltér a normálistól, ezért csaphatják be magukat azzal a téveszmével, hogy mindig van esélyük a nyerésre – derül ki a Proceedings of the National Academy of Sciences című amerikai tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból.

hvg.hu Instant tudomány

Fotó: így néztek ki 55 éve az első amerikai űrhajósok

Napra pontosan 55 éve, 1959. április 9-én mutatta be egy sajtókonferencián a NASA az első, emberek részvételével zajlott űrprojekt, a Mercury-program űrhajósait. A Mercury Seven tagjai, azaz a hét űrhajós később a Gemini- és az Apollo-programban is részt vett.

MTI Instant tudomány

Barlangmélységi rekord dőlt meg a Bükkben

A Bükki Nemzeti Parkban, Lillafüred és Bánkút között található Bányász-barlangot az 1960-as évek közepén kezdték el feltárni. Idén március 15-én jutottak el az új rekordmélységig, 275 méterig, megelőzve ezzel az eddigi "csúcstartó", ugyancsak a Bükkben lévő, 254 méter mély István-lápai-barlangot.

hvg.hu Instant tudomány

15 érdekes tény, amit eddig valószínűleg nem tudott

Több ezer kilométeren kanyargó folyók, különleges természeti képződmények, hatalmas sziklák, veszélyes ragadozók, kihalás szélén álló állatfajok. A NatGeo Wild csatorna a Varázslatos vadon című, egész éven át tartó programsorozatának apropóján gyűjtött össze 15 olyan természeti tényt, amit kevesen ismernek.

MTI Instant tudomány

Alzheimer-kór: újabb kutatások bizonyítják a koffein hatásosságát

A koffein rövidtávon a fáradtság ellen hat, hosszútávon viszont az Alzheimer-kór ellen – ezt állapították meg a Bonni Egyetem és a Lille-i Egyetem kutatói. Egy koffeinhez hasonló hatóanyag egereken végzett laboratóriumi vizsgálatok során megakadályozta az úgynevezett tau-fehérje lerakódását az agyban. Az ilyen tau-fehérje-lerakódások az Alzheimer-kór két fő indikátorai közé tartoznak. A másik indikátor, a béta-amiloid fehérje csomószerű lerakódása esetében már korábban bizonyították egereken végzett kísérletekkel, hogy a koffein akadályozza a fehérje-lerakódás folyamatát.


A címlapról ajánljuk