MTI Instant tudomány

Alzheimer-kór: újabb kutatások bizonyítják a koffein hatásosságát

A koffein rövidtávon a fáradtság ellen hat, hosszútávon viszont az Alzheimer-kór ellen – ezt állapították meg a Bonni Egyetem és a Lille-i Egyetem kutatói. Egy koffeinhez hasonló hatóanyag egereken végzett laboratóriumi vizsgálatok során megakadályozta az úgynevezett tau-fehérje lerakódását az agyban. Az ilyen tau-fehérje-lerakódások az Alzheimer-kór két fő indikátorai közé tartoznak. A másik indikátor, a béta-amiloid fehérje csomószerű lerakódása esetében már korábban bizonyították egereken végzett kísérletekkel, hogy a koffein akadályozza a fehérje-lerakódás folyamatát.

MTI Instant tudomány

Profi bábukat injekcióznak a debreceni medikusok

Az intubálást, katéterezést, az újraélesztést és az injekciózást is gyakorolhatják a debreceni orvostanhallgatók azokon a bábukon, amelyeket a két éve kialakított interaktív orvosi gyakorlati központba szerezte be a Debreceni Egyetemen.

MTI Instant tudomány

Tényleg zsidó lehetett Hitler szerelme

Adolf Hitler feleségének zsidó származásáról árulkodik egy DNS-teszt, amelyet Eva Braunnak tulajdonított hajszálak vizsgálatával végeztek egy brit tudományos-ismeretterjesztő tévéműsor szakértői.

Szegő Iván Miklós Instant tudomány

Hogyan állítja a hatalom a maga szolgálatába a történelmet?

Már Mátyás király is csináltatott magának egy hamis, de a valóságosnál dicsőbb és ősibb családfát, de a 19. századtól erősödött meg igazán az a "divat", hogy az uralkodó pártok a saját ideológiájuk alátámasztására használják fel a történészeket. Az utóbbi évek emlékezetpolitikai csatározásai a szakma néhány képviselőjét arra késztették, hogy egyértelműen megfogalmazza álláspontját.

MTI Instant tudomány

Már a helyén van az első Sentinel műhold

Pályára bocsátották az első Sentinel műholda. Az "Őrszem" hivatalosan körülbelül három hónap múlva fog teljes kapacitásán működni, ám valószínű, hogy már akár a jövő héten elkezdheti a Föld fényképezését.

MTI Instant tudomány

Új információk derültek ki a Holdról és a Földről

Egy Mars-méretű égitest csapódott a kialakulóban lévő Földhöz, és ez az utolsó gigantikus ütközés járult hozzá a fémekből álló mag és a kőzetek alkotta földköpeny létrejöttéhez. Az égitest törmelékéből sűrűsödött össze a Hold a Naprendszer kialakulása után mintegy 95 millió évvel – derül ki egy friss nemzetközi kutatásból.

MTI Instant tudomány

Komoly veszélyben vannak a dongók

A dongófajok 24 százalékát kihalás fenyegeti, aminek komoly következménye lehet az élelmiszertermelésre. A legfőbb veszélyt számukra a klímaváltozás, az intenzív mezőgazdálkodás és a megváltozott földhasználat jelenti.


A címlapról ajánljuk