MTI Instant tudomány

Pestises halottakra bukkantak London alatt

DNS-vizsgálatok megerősítették, hogy a XIV. századi nagy pestisjárvány áldozatainak egyik régóta keresett londoni temetőjére bukkantak tavaly a brit főváros legnagyobb vasúti beruházásának építői.

MTI Instant tudomány

Minden agyhullámra szükség lesz a svájci bionikus olimpián

Bionikus olimpiát, vagyis Cybathlont rendeznek 2016 októberében Svájcban. A rendezvényen olyan verseny is lesz, ahol a résztvevők agyhullámaikkal mozgatják majd az avatárjukat. Művégtagot és exoszkeletont, azaz mesterséges külső vázat viselő résztvevőknek is lesznek futamok – adta hírül a BBC.

MTI Instant tudomány

Fellélegezhetnek az észak-ausztráliai bordás krokodilok

Nem szervezhetnek túrákat a legnagyobb krokodilfaj vadászatára Észak-Ausztráliában. Greg Hunt környezetvédelmi miniszter azzal indokolta a "krokodilszafarik" betiltását, hogy azok "kegyetlen és embertelen magatartást idézhetnek elő" a résztvevőknél. Eredetileg évente 50 bordás krokodilt ejthettek volna el a tehetős vendégvadászok.

Instant tudomány

Selfie: a Föld és én

Karácsony előtt egy nappal végzett javításokat a Nemzetközi Űrállomáson Mike Hopkins, és egyúttal készített egy stílszerű selfie-t, amit a Huffington Post Tech rovata közölt Twitter oldalán.

MTI Instant tudomány

Megérinthette az MTI tudósítója a meteoritvadász kincsét

Szerencséjük volt, hogy olyan darabot találtak a szibériai Cseljabinszknál felrobbant meteoritból, amelynek révén rekordidő alatt vették nyilvántartásba az égitestet - nyilatkozta a Nature brit tudományos folyóirat által az év tíz legbefolyásosabb tudósa között megnevezett Viktor Grohovszkij, az Uráli Szövetségi Egyetem professzora.

Szegő Iván Miklós Instant tudomány

Újabb titkok Szulejmánról

Szulejmánt a legenda szerint egy ötszögű objektum helyén érhette a halál 1566-ban. A pentagont nemrég találták meg Szigetvárnál a kutatók, de az majd’ egy kilométerre van attól a parktól, ahol pár éve szimbolikus sírt emeltek a szultánnak. Kiderült azonban, az sem lehetett a végzetes hely, mert az 1500-as években víz borította a környéket. A régészek közben egyedülálló leletre bukkantak: egy török város romjaira.

MTI Instant tudomány

Így hat a holdvilág az állatokra

Számos mítosz és legenda született arról a hatásról, amelyet a holdvilág gyakorol az állatok magatartására, de tudományos alapon eddig csak kevesen próbálták feltárni a jelenség gyökereit: tudósok egy csoportja most átfogó felmérést készített a holdciklus által kiváltott viselkedési normák közvetlen és közvetett összefüggéseiről.


A címlapról ajánljuk