szerző:
MTI

Spanyolországban bukkantak a páratlan leletre.

Hétezer éves rajzok sorozatára találtak egy kis barlang falán régészek Spanyolország keleti részén, Castellón tartományban, Vilafranca környékén.

A tíz képet, köztük bikákat, két íjászt és egy kecskét ábrázoló rajzokat - kosz és por fedte, és a klíma sem szolgálta fennmaradásukat, ennek ellenére a festmények pigmentjei nem károsodtak számottevően - írta internetes kiadásában a The Art Newspaper.

A barlangrajzokat Inés Domingo Sanz, a Barcelonai Egyetem munkatársa és Dídac Román, az Université de Toulouse II - Le Mirail és a Valenciai Egyetem kutatója találta véletlenül, miközben egy másik ásatáson dolgoztak a környéken. Sanz szerint a festmények egyes részletei egyedülállók, és semmihez sem hasonlíthatók a Földközi-tenger medencéjében. 

A barlangot 2013 novemberében fedezték fel, pontos helyét azonban csak az után fedik fel, hogy meghozták a kellő biztonsági intézkedéseket. Ezekre azért van szükség, mert Spanyolország déli részén, Jaén tartományban vandálok megrongáltak egy ötezer éves sziklarajzot áprilisban.