szerző:
hvg.hu

A győztes algafaj a Jeges-tengerben él és ellenáll a legkeményebb sarkvidéki teleknek is. A kutatók még keresik az okát, hogy mi teszi ilyen ellenállóvá a 2016-os év algáját.

Sosem találná ki, hogy miről szavaztak a Német Botanikus Társaság algakutatói; a jeles kutatók megválasztották a 2016-os év algáját. A győztes egy jeges-tengeri faj, a Melosira arctica lett, ami azzal érdemelte a megtisztelő címet, hogy ez az egyik legtermékenyebb algafajta a Jeges-tengerben, még a legnagyobb hidegben is óriási szőnyeget képez a tengeri jég alatt és simán túléli a hosszú sarkvidéki éjszakát és telet - indokolta a választást laus Valentin biológus, az Alfred Wegener Intézet (AWI) munkatársa.

A szakértő a jövőben kollégáival azt fogják kutatni, hogyan reagál a faj a klímaváltozásra. Az AWI szakértői megvizsgálják majd, hogy milyen hőmérséklet és fényviszonyok a legmegfelelőbbek az algáknak. Egy hosszú távú kutatás során különböző Melosira-törzsek fejlődését követik figyelemmel 150 generáción keresztül. Ettől azt remélik, megtudhatják, mely törzsek vagy alfajok képesek elviselni hosszabb távon a magasabb hőmérsékletet. Valentin szerint ugyanis továbbra sem tudni, mi teszi olyan ellenállóképessé az algákat. "Azt sem tudjuk, hogyan fejlődik és mely környezeti tényezők - például fény, ásványi anyagok, sótartalom - befolyásolják az életmódját" - tette hozzá a kutató.