szerző:
MTI

Nyolcvan éve nem volt példa olyan időjárási jelenségre, mint amely most alakult ki az Atlanti-óceán felett: hurrikánná erősödött az Alex nevet viselő trópusi vihar, noha még csak januárt írunk - közölte csütörtökön az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA).

A 140 kilométeres óránkénti sebességű széllökésekkel vonuló Alex hurrikán a portugál Azori-szigetekhez tartozó Faial szigetétől 790 kilométerre található, amelynek bizonyos részein figyelmeztetést adtak ki. A szigeteken heves esőzések várhatóak, a partok mentén pedig áradások alakulhatnak ki.

Az Atlanti-óceánon a hurrikánszezon június elsejétől november harmincadikáig tart.

©

A CNN amerikai hírtelevízió adatai szerint az Alex nem csupán a 2016-os év első, nevet viselő hurrikánja, hanem 1938 óta az első, amelyik januárban alakult ki, és a hurrikánok 1851 óta vezetett statisztikáiban korábban mindössze három alkalommal jegyeztek le hasonlót.

Amerikai meteorológusok szerint rendkívül szokatlan, hogy hurrikán alakuljon ki januárban, a viszonylag hideg, húszfokos tengervíz felett. A szakértők szerint az Alex nem fog közvetlenül lecsapni az Egyesült Államokra vagy Európára, hanem valószínűleg északi irányba, Grönland felé halad tovább.