szerző:
hvg.hu

A kémia oktatását ha nem is forradalmasítja, de egy fontos részét mindenképp szórakoztatóvá és hatékonnyá teszi az a torpedó játék, amelyet egy édesanya talált ki a gyerekeinek.

Egyre több a bizonyíték arra, hogy az oktatást úgy is lehet modernizálni, hogy a gyerekek játékként fogják fel. Ilyen a programozás elsajátítása egy magyar iskolában, ilyen a matematika tanulása egy magyar találmánnyal, és ha nem is olyan forradalmi módszer, mint az előbb említettek, de ilyen egy négygyermekes édesanya, Karyn Tripp ötlete is – számol be a Bored Panda.

©

A szülő megelégelte, hogy gyermekei nem hajlandók a kémiát tanulni, így játékossá tette alapvető ismeretek, azaz a periódusos rendszer felfedezését és memorizálását. Ennél egyszerűbb módját nem is választhatta volna: fogott néhány kinyomtatott periódusos rendszert, amelyeket úgy rajzolt át, hogy torpedó játékká váljon. Bejött: a gyerekei imádják.

Itt nem számokból és betűkből álló koordinátákat kell megadni, hogy elsüllyedjen a képzeletbeli hajó, hanem a periódusos rendszer elemeit kell bemondani. Játék közben így észrevétlenül lehet memorizálni a kémialeckét.

©

A történetben az a legérdekesebb, hogy Karyn Tripp 8 éves lánya – aki egyébként még nem tanul kémiát az iskolában – is nagyon élvezi a játékot, az első kémia feladatokkal így vélhetően nem is akad majd gondja.