szerző:
hvg.hu

A sztetoszkóp 200 éves találmány, így felmerül a kérdés, hogy miért nincs ennél modernebb eszköz az orvosok kezében, vagyis nyakán. Miért ragaszkodnak hozzá még mindig? Több oka is van.

A manapság inkább használatos fonendoszkóp elődje, a szetoszkóp is sok orvosnál megtalálható, e két eszköz valamelyike szinte nélkülözhetetlen a doktorok nyakáról. A régebbi típus, vagyis a sztetoszkóp idén 200 éves találmány, így azt gondolhatnánk, ennél 21. századibb megoldás is lehetne a testzörejek kivizsgálására. A Motherboard tudományos oldalnak nyilatkozó orvos, Jagat Narula fogalmazta meg a legegyszerűbben, hogy miért ragaszkodnak még mindig ehhez az eszközhöz: "ez a mi névjegykártyánk".

Sokkal inkább szakmai ok a hatékonyság. Az elmúlt években több érdekes eszközt is kifejlesztettek, amelyek papíron ugyan jobbak, de a tapasztalatok nem mindig ezt mutatják. A Motherboardnak nyilatkozó doktorok például egyszer kipróbáltak egy modernebb és könnyebben is hordozható ultrahangos készüléket, de két nap leforgása alatt több olyan esetük is volt, amikor olyan problémát nem lehetett vele kihallani, amelyet sztetoszkóppal vagy fonendoszkóppal igen.

A másik ok az ár: a modernebb eszközök több ezer dollárt kóstálnak, egy sztetoszkóp ennek töredékébe kerül. A szakemberek pedig tapasztalatból még egy pszichológiai okot is mondtak a sztetoszkóp töretlen népszerűségére: fizikailag és szimbolikusan is ez a legközvetlenebb kapcsolattartó eszköz beteg és orvos között, ennek meglétére pedig nem csak az orvosok, de a páciensek is érzékenyek.