szerző:
hvg.hu

Agyunk működése függ attól is, hogy milyen évszak van, pontosabban feladataink elvégzésére és a memóriánkra van hatással - állítja egy belga kutatás.

A Liege-i Egyetem kutatói jöttek rá, hogy az évszakok különböző hatással vannak agyunkra. A tanulmányukban leírták, hogy 28 belga személyt vizsgáltak egy éven át, rendszeresen szkennerekkel vették górcső alá agyi folyamataikat. Elvégeztek eközben különféle memóriateszteket, feladatokat, figyelemre irányuló próbákat.

Az eredmények meglepő mintákat mutattak. A tél és a nyár arra volt hatással, hogy egyes feladattípusokat milyen nehezen vagy könnyen oldottak meg. Az agyi aktivitás ugyanis télen volt a legalacsonyabb, nyáron pedig a legerősebb, így nyáron például sokkal könnyebben ment ugyanolyan feladatok megoldása, amelyhez leginkább figyelem és koncentráció kellett.

A tavasz és az ősz között is ellentétes hatással lehet agyunkra, ugyanis ősszel születtek a legjobb eredmények a memóriát tesztelő feladatoknál, tavasszal pedig a legrosszabbak. A tudósok következő lépése az okok feltárása lesz, mert egyelőre nincs bizonyított magyarázat az érdekes jelenségekre.