szerző:
hvg.hu

A NASA a Marsra tervez embert küldeni, ezért vizsgálják, hogy milyen élettani hatásai vannak a hosszú ideig tartó súlytalanságnak.

Az amerikai Országos Repülésügyi és Űrkutatási Hivatal, a NASA készített fotót Scott Kellyről űrhajósról, aki az orosz Mihail Kornyijenkóval tölti idejét a a Szojuz TMA-16M űrhajó fedélzetén január 21-én. A két asztronauta egy harmadik társukkal, az orosz Gennagyij Padalkával 2015. március 27-én kezdte meg egy évre szóló küldetését a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomáson (ISS). Kelly és Kornyijenko a hozzájuk hat hónappal később csatlakozó orosz Szergej Volkovval március 1-jén tér vissza a Földre, a kazahsztáni Dzsezkazgan térségében működő fogadóállomásra.

Scott Kelly (balra) és Mihail Kornyijenko.
©

Kelly március 1-én lépte át a 340. űrben töltött napját, ezzel a ő lett az űrben eltöltött idő amerikai listavezetője, azonban ez a nemzetközi rangsorban nem elegendő még a dobogóhoz, Kelly a negyedik helyen áll. A legtöbb időt, 437,7 napot az orosz Valerij Poljakov tartja.

A NASA célja az volt, hogy hosszú távon megfigyeljék az űrhajósokra ható súlytalanság hosszútávú hatásait, ezzel információt gyűjtve egy későbbi Mars-expedícióhoz. Az űrutazás során a megfelelő torna nélkül fokozatosan sorvad el az emberi izomzat, valamint meggyengül az emberi csontszerkezet is, ezen túl ügyelni kell a kozmikus sugárzás minimalizálására.