szerző:
MTI / hvg.hu

Az űrbe már játszi könnyedséggel juttatnak fel bármit, de a tavalyi siker után megint nem sikerült a legfontosabb, hogy épségben landoljon a rakéta.

A luxemburgi SES vállalat műholdját a egy Falcon-9-es hordozórakétával a floridai Cape Canaveral John F. Kennedy elnökről elnevezett űrközpontjából lőtték ki, és sikeresen Föld körüli pályára állt. A SES-9 műhold az Egyenlítő fölött kering, és a csendes-óceáni térség több országa, valamint számos ázsiai állam telekommunikációjának biztosításában nyújt segítséget.

Elon Musk, a SpaceX alapítója Twitter-oldalán közölte, hogy a hordozórakéta nem a tervek szerint érkezett meg leszállóhelye tengeri platformjára – Florida partjaitól 645 kilométerre –, túl nagy sebességgel közelítette meg ahhoz, hogy biztonságosan földet érjen. A sikertelen landolás során a kijelölt zóna mellett csapódott be a rakéta, még kamerák is bánták az esetet.

Ami a rakéták visszatéréseit illeti, a cégnek tavaly december 22-én már sikerült egy Falcon-9-est sértetlenül leszállítania, miután az megjárta az űrt. A siker jelentőségét az adja, hogy a hordozórakétákat így újra fel lehet majd használni, s ezért olcsóbb lehet a műholdakat az űrbe juttatni. A decemberi bravúr előtt három próbálkozás kudarccal végződött, a rakéták összetörtek.