szerző:
MTI

Két hét alatt 10 embert csípett meg a világ legkisebb és legmérgezőbb, elviselhetetlen fájdalmat, sőt akár halált is okozó medúzafaja a kelet-ausztráliai Fraser-szigeten.

A keleti parti vizekben honos irukandzsi kockamedúza 10. áldozatát, egy tizenéves lányt szerdán késő este szállították kórházba légi úton.

Úgy tudni, hogy a lányt a lábán csípte meg a medúza a Queensland államhoz tartozó népszerű üdülőszigeten, Brisbane-től 350 kilométerre északra. Állapota stabil. 

Előző nap egy 19 éves fiút csípett meg az ajkán egy medúza, a pácienst repülőgéppel szállították kórházba, miután erős hányingere volt és hányt is. 

Az egyik helyi törzsről elnevezett kockamedúza eddig csak jóval északabbra, a szigettől 700 kilométerre odébb volt megfigyelhető. Megjelenését a Fraser-sziget térségében a klímaváltozásnak, az óceán melegedésének tulajdonítják.

Az irukandzsi csípése súlyos hányingert, hányást, majd szinte az egész testben hosszan tartó elviselhetetlen fájdalmat okoz, ami két hétig is eltarthat, akár halálhoz is vezethet.