szerző:
hvg.hu/MTI

Új, minden eddiginél átfogóbb tanulmány cáfolja, hogy a globális felmelegedés üteme lelassult volna az utóbbi 15 évben.

Sok szakértő nézete szerint a globális felmelegedés üteme lelassult 1998 és 2014 között. Az adatok új elemzése azonban megerősítette: a téves feltételezés abból ered, hogy a tudósok alábecsülték az óceáni hőmérséklet változását – számolt be a BBC a Science Advances tudományos lapban megjelent kutatásról.

Számos tanulmány vonta kétségbe a lassulást, ezek közül eddig az Amerikai Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) elemzése volt a legnagyobb jelentőségű. Készítői szerint az óceáni hőmérséklet változását rendszeresen alábecsülik a főbb globális klímamodellek. Hogy miért? A szerzők kimutatták: a mérőbóják rendszerint alacsonyabb hőmérsékletet mérnek, mint más, hajóalapú rendszerek.

©

Mivel a mérőbóják nyújtják az adatok 85 százalékét, ez egyáltalán nem mindegy. Be is bizonyították: a korrigált adatokkal az óceánok majdnem kétszer olyan gyors melegedtek, mint a korábbi adatokkal. Az elmúlt 15 évben tehát olyan hőmérsékletváltozás volt, mint az 1950 és 1999 közötti időszakban.

A friss elemzés alátámasztja a NOAA-jelentést. A Kaliforniai Egyetem kutatócsoportja három, egymástól független adatbázist – műholdak, bóják és robothajók méréseit – vizsgálta meg, hogy az óceánok melegedésének valós ütemét megismerje.

Mindhárom mérés összhangban volt a NOAA adataival, cáfolva, hogy a globális felmelegedés üteme lelassult volna az utóbbi 15 évben. Ezért is lehetett 2016 a globális felmelegedés félelmetes esztendője, amire ide kattintva talál bizonyítékokat.