szerző:
hvg.hu

Nem csak a húszéveseké a világ: a kutatások olyan szempontokat is találtak, amelyekben előbb vagy később vagyunk csúcsformában, mint gondolnánk.

A témába vágó kutatások eredményeit összegezte a Business Insider, amelynek összeállításából kiderül: milyen korban vagyunk egy-egy szempontból csúcsformában.

Bármilyen meglepően is hangzik, de idegen nyelvek tanulása esetén 7-8 évesen vagyunk csúcsformában, az ilyen korú gyerekeknek a legkönnyebb egy új nyelvet elsajátítaniuk.

A nők 22 évesen a legvonzóbbak a férfiak számára, ezt is egy összehasonlító tanulmány mérte fel, és nem csak pszichológiai alapon, az eredményhez ugyanis az online társkeresők statisztikái is hozzájárultak. 23 évesen is csúcson vagyunk, legalábbis a felmérések szerint ilyen idősen vagyunk leginkább elégedettek az élettel. Ehhez az adathoz Németországban 23 ezer ember járult hozzá.

A fizikai erőt tekintve 25 évesen lehetünk a legjobb formában, ilyenkor tudnak izmaink a legerősebbek lenni, de a kutatások gyorsan hozzáteszik: a következő 10-15 évben is az e korban elért szint közelében tudunk lenni.

Persze nem csak a húszéveseké a világ: a felmérések szerint a matematikai képességeink 50 éves kor környékéig tudnak fejlődni – újabb bizonyíték az életen át tartó tanulás nagy lehetőségeire.