szerző:
hvg.hu

Csipős és hagyma mehet bele? – általában így végződik egy átmulatott éjszaka, ha sok alkoholt fogyasztottunk, pedig nem kellene éhesnek lennünk ezután, sőt. Mégis így van. De miért? Itt a tudományos válasz.

Ittasan hazafelé menet csak arra vágyunk, hogy bekapjunk egy-két gyrost, pizzaszeletet vagy hamburgert. Pedig az alkoholfogyasztásnak pont nem ez lenne a hatása. Az italokban ugyanis annyi kalória van, hogy még csak részegnek sem kellene lenni ahhoz, hogy telítve érezzük magunkat. Miért vagyunk mégis éhesek ilyenkor?

Bár egereken kísérleteztek, de a londoni Francis Crick Institute kutatóinak eredménye eddig a legjobb válasznak tűnik a kérdésre. Röviden a megoldás: agyunk az éhség parancsát kapja.

A kísérletben egyszerre teszteltek józan egereket és olyanokat is, akik valamennyi alkoholt kaptak. Azt vették észre, hogy az ittas egerek többet esznek józan társaiknál. Mivel az Agrp agysejtre gyanakodtak a kutatók, néhány ittas egérnél blokkolták az említett neuront, majd azt vették észre, hogy azonnal olyan normálissá vált az ittas egerek étvágya, mint a józanoké.

Az Agrp az egyik olyan agysejt, amely az éhségérzetet kiváltja az agyban, és az állatkísérlet szerint pontosan ez okozza a különbséget. Az alkohol tehát vélhetően aktivizálja az Agrp-t, és ettől leszünk éhesek annak ellenére is, hogy az alkohollal már bőven elég kalória van már bennünk.