hvg.hu Instant tudomány

Erről tudjon, mielőtt legközelebb háziorvoshoz megy: mi a különbség a vírus és a baktérium között?

Míg a baktérium él, anyagcseréje van, táplálkozik, szaporodik – csoda, hogy adóznia nem kell –, a vírus tulajdonképpen nem csinál semmit, csak úgy van, mint egy valóságshow-celeb. És hogy ez komolyra fordítva miért fontos? És miért nem árt tudnia, mielőtt meglátogatja a háziorvosát? Szánjon rá pár percet, és megérti.

MTI Instant tudomány

Jöhet a háromszülős megtermékenyítés Nagy-Britanniában

Zöld jelzést adott a független tudományos bizottság a háromszülős mesterséges megtermékenyítéses eljárásnak Nagy-Britanniában szerdán. A súlyos, örökletes betegségek továbbadásának megelőzésére kifejlesztett módszert elsőként a világon ebben az országban engedélyezhetik, ha a bioetikai kérdésekért felelős szervezet is jóváhagyását adja.

hvg.hu Instant tudomány

A Greenpeace itthon is leszámolna a méhgyilkos vegyszerekkel

A méhgyilkos rovarirtó szerek kivonásával a termésátlagok nemhogy drasztikusan visszaestek volna, ahogy a Növényvédőszer-gyártók és Importőrök Szövetsége (NSZ) állította 2013-ban, hanem éppen ellenkezőleg: európai és magyar termésátlagrekordok születtek – áll a Greenpeace közleményében. A zöld szervezet emlékeztet arra, hogy ezen szerek uniós kivonása azért van napirenden, mert azok környezeti és egészségügyi szempontból elfogadhatatlan kockázatot jelentenek.

NN Biztosító

Ez lehet a forradalmi áttörés a rákkutatásban

Az utóbbi évtizedekben a rákbetegség úgy kísérti az emberiséget, mint hajdanán a világjárványok. De minél többet tudunk a működéséről, annál nagyobb esélye van a gyógyulásnak, ezért ha valaki érintetté válik, érdemes mielőbb tájékozódni, és nem feladni a küzdelmet, bármilyen rossznak tűnik is a helyzet.

hvg.hu Instant tudomány

Hirtelen felfedeztek 1445 új vírust

Kínai és ausztrál kutatók 1445 új RNS-vírusfajt fedeztek fel, ami várhatóan megkönnyíti a jövőben a vírusfejlődésre és az élet eredetének felderítésére vonatkozó kutatásokat.

1
5 6 7 8 9
150
A címlapról ajánljuk