szerző:
hvg.hu

Elképesztő körülmények között sínylődtek kutyák azokon a szaporító telepeken, amelyeket egy összehangolt hatósági akcióban számoltak fel. A kiéheztetett, szomjazó állatok elhullott társuk tetemét ették, láncon vagy ketrecben tartották őket, hiányoztak az oltásaik, testük sebes volt. Egyiknek még a farka is hiányzott. Egy férfi bánt így velük, aki azt állította magáról, hogy kutyatenyésztő, és még ő volt felháborodva az intézkedés miatt – írják az Állatportál alapján a Népszabadság oldalán.

A hatóságok és az állatvédők összesen hatvannégy kutyát koboztak el és szállítottak el arról a két Kecskemét környéki tanyáról, melyek tulajdonosa illegális szaporítótelepet üzemeltetett. Az állatok olyan rossz bőrben voltak, hogy még a hatósági állatorvos is elsírta magát.

Az ebeket láncon és romos építményekben tartotta a tanyák tulajdonosa. Állatvédők próbáltak segíteni a kutyákon, volt, amikor 80-100 liter vizet is szétosztottak nekik, annyira szomjasak voltak. Mocskos volt az állatok helye, az edényeik, csak dobozokba vagy kibelezett hűtőkbe tudtak elbújni, ha rossz volt az idő. A legszörnyűbb azonban az volt, hogy elhullott társuk testét ették az éhező kutyák.

A tanyákon nem volt rendes kerítés, és mindenütt halmokban állt a szemét. A férfi, aki így tartotta az állatokat, csak tollas, döglött csirkéket dobott nekik néha. Oltásukról nem gondoskodott. A lánctól és a szoros nyakörvtől sebes volt a kutyák bőre. Az egyiknek a hátáról nagy területen le volt marva a bőr, és hiányzott a farka – derül ki a beszámolókból.

A tanyák tulajdonosát többször figyelmeztették, majd megbüntették. Ennek ellenére semmin sem változtatott, és sosem működött együtt.

Végül a kecskeméti önkormányzat, Lajosmizse önkormányzata, a Járási és Megyei NÉBIH, két városi rendőrkapitányság állatvédő szervezetekkel együttműködve számolta fel az illegálisan fenntartott szaporítótelepeket.

A kutyakínzó férfi egyébként felháborodott. Azt nyilatkozta a sajtónak, hogy ő kutyakiképző, az állatok jó körülmények közt voltak, és szerinte ellopták azokat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!