szerző:
hvg.hu

Összesen harminchárom ember ellen emeltek vádat abban az útlevélhamisítási ügyben, amelyben szíriai embercsempészek is érintettek. Pénz szűkében lévő magyarok útleveleit hamisították meg Budapesten, majd Törökországba küldték azokat illegális bevándorlóknak, akik a hamis papírokkal jutottak be Európába.

A bűnszervezet tagjai szerény anyagi körülmények között élő magyar állampolgárokat utaztattak Isztambulba, ahol átlagosan ezer euróért eladták útlevelüket. Az úti- és szállásköltségeiket is fizették azoknak, akik hajlandóak voltak megválni az okmányuktól.

Miután kint eladták az útlevelüket, Magyarország isztambuli főkonzulátusán azt hazudták, hogy eltűnt az okmányuk, és a visszautazásukat biztosító ideiglenes útleveleket kértek.

A bűnszervezet ezalatt futárokkal Budapestre szállította a megvásárolt okmányokat, ahol a fényképek kicserélésével meghamisították azokat, majd szintén futárokkal visszaküldték Törökországba.

©

 A főként szíriai állampolgárságú embercsempészek a hamis magyar útleveleket a Nyugat-Európába tartó illegális bevándorlóknak adták, akik Isztambulból és Ankarából repültek európai nagyvárosokba.

©

A harminchárom magyar gyanúsított közül hatan a bűnszervezet tagjai, a többiek az okmányok hamisításában vagy eladásában vettek részt – derül ki a rendőrség közleményéből.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a Mosonmagyaróvári Járási Ügyészségnek küldte el a magyar gyanúsítottak elleni vádemelési javaslatot, míg a külföldi állampolgárokat Törökországban vonják felelősségre.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!