szerző:
hvg.hu

Bűnösnek találta a Szegedi Járásbíróság csütörtökön azt a férfit és volt feleségét, akik 2012-ben egyedül hagyták kisgyerekeiket egy fűtetlen lakásban. Nagyon zűrös körülmények között éltek: a férfi ivott, csavargott, verte a családot, a nő pedig többször akart öngyilkos lenni. A gyerekek koszosak, büdösek voltak, apjuk a kicsiket leköpte, az egyiknek részegen a fejét is lehányta.

A férfi most 37 éves, 1996-tól élt együtt két évvel fiatalabb feleségével, 1998 óta tíz gyermekük született. Kapcsolatuk azonban már az első fiú megszületése után megromlott, folyamatosan veszekedtek, ordítoztak egymással. Az apa verte az egész családot. Volt olyan nap, hogy a nő háromszor hívta ki a rendőröket férje miatt a Szeged külterületén lévő tanyájukhoz.

Egyiküknek sem volt állása, csak néha dolgoztak feketén rózsakertészeknél. Zömében segélyből származó, 350 ezer forintos jövedelmükből havonta körülbelül 50 ezer forintot fordítottak italra és cigarettára – vallották be.

A Délmagyarország korábban azt írta: a rendőrök 2012. december 10-én mentek ki a tanyájukhoz, ahol lehányt ágyat, kakis, pisis ruhában lévő gyerekeket, mérhetetlen koszt találtak. Kiderült, hogy a szülők -14 fokos télben hagyták magukra a gyerekeket. A rendőrök mentették meg őket a kihűléstől.

A vádiratokból kiderült egyebek mellett az, hogy a részeg férfi 2012 áprilisában megtépte enni kérő kislányát. A gyermek fejbőre felrepedt. Pár hónappal később a gyerekek elé pisilt a földre, amikor részegen hazaesett. Az is előfordult, hogy az apa részegen lehányta az egyik lánya fejét.

A gyerekek arról is beszámoltak, hogy a családfő minden hónap elején elszedte feleségétől a segélyt, és ebből ment inni. Nemcsak az asszonyt, hanem a nagyobb gyerekeket is pofozta, a kicsiket meg egyszerűen leköpte. Ha elfogyott a pénz, akkor a gyerekeket a szomszédba küldték koldulni.

Az egyik nem kapta meg a kötelező védőoltást, egy nagyobbiknak pedig hagyták a leforrázott kezét elgennyesedni. És persze iskolába sem járatták rendesen őket.

A családfő többszörösen büntetett előéletű, a 2012-es gyerekverést egy felfüggesztett szabadságvesztés alatt követte el. Az ügyész letöltendő börtönt kért mindkét szülőre, valamint azt, hogy a bíróság szüntesse meg szülői felügyeleti jogaikat. A gyerekek nevelőszülőhöz kerültek.

Csütörtökön a Szegedi Járásbíróság bűnösnek mondta ki kiskorú veszélyeztetése miatt a férfit és volt feleségét, aki azóta újra férjhez ment. Mindkettőjük szülői felügyeleti jogát megszüntette a bűncselekménnyel érintett kilenc kiskorú gyermek vonatkozásában. 

A bíróság 3 év 8 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte az édesapát, míg egykori feleségét halmazati büntetésül 1 év 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság a férfi vonatkozásában elrendelte egy korábbi jogerős ítélettel kiszabott 8 hónap felfüggesztett börtönbüntetés végrehajtását - olvasható ugyancsak a Délmagyarország oldalán.

Az ítélet ellen a vádlottak és a védők fellebbezést jelentettek be, így az nem jogerős.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!