szerző:
hvg.hu

A Kúria csütörtök éjjel közzétett végzése után rendelt el nyomozást a Fővárosi Főügyészség a Nemzeti Választási Iroda épületében történtek miatt – írja a Népszabadság.

Február 23-án a herceghalmi polgármester felesége, Erdősi Lászlóné kopasz, kigyúrt férfiak és egy fiatalember segítségével tudta célba juttatni a vasárnapi nyitva tartással kapcsolatos népszavazási kezdeményezését, négy másodperccel az MSZP-s Nyakó István előtt. Erdősiné beadványára az őt kísérő fiatalember nyomta rá az időbélyegzőt a Nemzeti Választási Iroda Alkotmány utcai épületében.

Az időzítés nagyon fontos volt: a kúria vonatkozó döntése után az a kérdés kerülhet ugyanis napirendre a népszavazási eljárásrend szerint, amelyet előbb adtak le a többihez képest. Az eseményekről készíttet videónkat itt láthatják.

Csütörtökön közzétett végzésében a Kúria azt állapította meg, hogy „Nyakó István kérelmezőt akadályozták az országos népszavazás kezdeményezéséhez fűződő jogának gyakorlásában" a Nemzeti Választási Iroda (NVI) székházában tartózkodó ismeretlen személyek február 23-án.

A Fővárosi Főügyészség népszavazási kezdeményezés rendjének megsértése bűntettének gyanúja miatt soron kívül – még a már korábban elrendelt feljelentés-kiegészítés határidejének lejárta előtt – utasította a nyomozó hatóságot a nyomozás elrendelésére. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya folytatja le a nyomozást – írja a Népszabadság.

A lap arról is ír, hogy a február 23-i események idején járőrök haladtak el az NVI székháza mellett. Látták, hogy sokan várakoznak ott, megálltak és megkérdezték a biztonsági őröket, hogy „történt-e valami”. Erre az volt a válasz, hogy „megoldjuk", így a járőrök távoztak.

Később a rendőrség a történtekkel kapcsolatban azt közölte: „A helyszínre érkező rendőröknek rendőri intézkedésre okot adó körülmény nem jutott a tudomására”. A választási iroda vezetője sem észlelt rendbontást, dulakodást.

A hatályos Btk. szerint bűncselekményt követ el az, aki népszavazási kezdeményezés során valakit akadályoz vagy fenyeget, és akár három év szabadságvesztéssel is büntethető. Nem kell hozzá vérnek folynia, még csak az sem szükséges, hogy egy pofon elcsattanjon – emlékeztetnek a cikkben.

 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!